Pozvánka na vernisáž výstavy Otevřená kniha a výstavy Deníky

podnázev: ikaros.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: www.ikaros.cz
jazyk: český

web: http://ikaros.cz/pozvanka-na-vernisaz-vystavy-otevrena-kniha-a-vystavy-deniky

poznámka:
-
V pondělí 7. října 2013 bude v prostorách Centra současného umění DOX zahájena výstava s názvem Otevřená kniha. Výstava se bude věnovat tzv. vizuální poezii, kterou definuje nelineární uspořádání básní a textů. Vernisáž výstavy proběhne v 16:30.
Výstava Otevřená kniha představí díla českých vizuálních básníků několika generací a ve fotografické dokumentaci přiblíží velkolepý mezinárodní projekt malíře, sochaře, galeristy a sběratele Gerharda Jürgena Bluma-Kwiatkowského "Das offene Buch", kterého se v německém Hünfeldu zúčastnili v roce 1998 i čeští umělci. Blum-Kwiatkowski dokázal přesvědčit vedení města a majitelé domů, aby ve veřejném prostoru a na fasádách budov umožnili realizovat více než stovku vizuálních básní.
Mezi zástupce vizuální poezie patří např. Stephan Mallarmé, Christian Morgenstern, Guillaume Apollinaire, Vladimír Majakovskij nebo Velemír Chlebnikov. První české obrazové básně se objevily ve 20. letech 20. století v okruhu pražského Devětsilu (Jiří Voskovec, Jindřich Štyrský, Toyen, Karel Teige). Známým zástupcem druhé vlny (v 60. letech) byl mimo jiné také Václav Havel.
V prostorách DOXu proběhne ve stejný den v 16:00 také vernisáž výstavy Deníky fotografa Viktora Kopasze. Autor už od puberty kontinuálně vytváří knihy, skicáky a deníky plné obrazových postřehů a komentářů. Jednotlivé listy pokrývají fotografie doprovázené lepenými papírovými nálezy, krátkými několikajazyčnými komentáři, slovy i razítky.
Výstava autorovy fotografické tvorby probíhá v rámci třetího ročníku Fotograf Festivalu 2013 s názvem Mezi znaky. Deníky budou vystaveny v prostorách tzv. Poličky, což je jedna vyčleněná police v knihovně Archivu výtvarného umění v Centru pro současné umění DOX, kde se v měsíčních intervalech objevují k prolistování zajímavé autorské knihy.

Pozvánka na vernisáž výstavy Otevřená kniha a výstavy Deníky

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2013/10/07 - 2013/11/10   Otevřená kniha, DOX, Malá věž, Praha