Pět gramů květu čerstvého blínu

typ dokumentu: rozhlasový pořad
nadřazený dokument: Český rozhlas 3 - Vltava
rok vydání: 2006
výška x šířka [mm]: 57:02
jazyk: český

poznámka:
-
Pořad ze vzpomínek a autentických nahrávek fónické poezie v autorské interpretaci básníka a výtvarníka Ladislava Nováka z Třebíče. Připravil Jiří Hůla. V režii Vlada Ruska účinkuje Jan Vlasák.
Na začátku 40. let psal Ladislav Novák básně ovlivněné surrealismem, civilismem a katolictvím. V roce 1958 opouští klasickou poezii, vznikají jeho první vizuální texty, konstelace a onomatopoické (zvukomalebné) básně, publikuje v časopisech u nás i v zahraničí (Host do domu, Výtvarná práce, Sešity pro mladou literaturu (Sešity pro literaturu a diskusi), Literární noviny, Phases, Vers univers ad.).
Pokusy se zvukovou a vizuální podobou slov ho přivedly, podobně jako Jiřího Koláře, k experimentální výtvarné tvorbě. V roce 1962 objevuje a domýšlí řadu netradičních výtvarných technik a technologií. Zkoumá různé typy derealizací, rozkládá nalezené texty a obrazy, jiným způsobem je organizuje, zabývá se topologickými kresbami, biomorfními tvary, klamnými prostory a zvratnými figurami. Překládá eskymáckou (Písně vrbovýho proutku, SNKLU, Praha 1965) a indiánskou (Zrození duhy, Odeon, Praha 1978) poezii. Píše básně návody-návody, pohybové básně, vytváří objekty, autorské knihy, realizuje akce v přírodě.
Proslavil se alchymážemi a froasážemi. Při tvorbě alchymáží narušuje chemicky strukturu reprodukovaných obrazů, pozměňuje jejich smysl, skládá je do nových celků, uvádí do fantaskních souvislostí. Víc než výtvarníkem je básníkem. Ve froasážích (muchlážích) pracuje s náhodou. V prasklinách zmačkaného a posléze vyrovnaného papíru, zvýrazněných ředěnou černou tuší, nachází všemožné tvary a významy. Věří, že pavučiny zmuchlaných kreseb odpovídají rýhám na jeho dlaních, že jeho dílo podléhá stejnému osudu.
"Cílem mé práce," napsal v roce 1972 v dopise Jindřichu Chalupeckému, "je nalézání zázračna, píšu-li, kreslím-li, tedy jen proto, abych mohl nad výsledkem žasnout. Žiju pro několik minut zázračna, za něž musí člověk platit léty utrpení." - Novákovo originální a soustředné dílo dokazuje, že velké umění může vznikat i mimo kulturní centra.
Text Má posedlost přepsal v Třebíči v roce 1997 z magnetofonové nahrávky malíř a grafik Arnošt Pacola. Během natáčení básník opakovaně zdůrazňoval, že sám nehodlá psát žádné paměti. S Arnoštem Pacolou se ale dohodl, že svou psanou výpověď ponechá ve tvaru blízkém nahrávce, aby byl zachycený jeho osobitý mluvený projev.
Pořad byl připravený z kopie vzpomínek Ladislava Nováka (Ladislav Novák: Má posedlost, Třebíč 1999) uložené v Archivu výtvarného umění v Kostelci nad Černými lesy.

Pět gramů květu čerstvého blínu

osoba   narození   poznámka
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Pět gramů květu čerstvého blínu

osoba   narození   poznámka
Novák Ladislav   4. 8. 1925    

Pět gramů květu čerstvého blínu

osoba   narození   poznámka
Rusko Vlado       režie
Vlasák   3. 2. 1943   učinkující