Hulvátství

podnázev: revolverrevue.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: bubinekrevolveru.cz
rok vydání: 2014/09/08
jazyk: český

web: http://www.revolverrevue.cz/petr-kral-hulvatstvi

poznámka:
-
Nekrolog Bohumily Grögerové od Jiřího Peňáse (uveřejněný na webu Lidových novin) je hulvátství, které nemá hned tak obdoby: „Josef Hiršal byl [ve] dvojici tím autorským elementem, byl básník a v jistém smyslu geniální pře-básník... Grögerové připadlo místo spíše intelektuálního druha, jazykově vybavené překladatelky... Její vlastní literární snaha byla dostatečně naplňována symbiózou s velkým Hiršalem po boku.“ I kdyby si to Peňás opravdu myslel, publikovat něco takového ještě dřív, než byla spisovatelka pohřbena, znamená nehorázné pohrdání základními lidskými ohledy. Kritik si ale to, co napsal, těžko myslet může; svůj soud nemá čím podložit, Grögerovou zřejmě ani nečetl, nejspíš jen tlumočí bůhvíkde zaslechnutý drb.
O vztazích – a plodném napětí – mezi literárními přístupy paní Grögerové a Josefa Hiršala lze jistě leccos říci, nejsou jednoduché a bylo by záslužné je kriticky rozebrat. Stačí přitom číst knihu jako Trojcestí, aby bylo zřejmé, že za to, čím je strhující, vděčí oběma autorům a jejich trvalému dialogu. Právě tak stačí nahlédnout třeba do Branky z pantů, abychom změřili vnitřní intenzitu, s níž Grögerová psala své samostatné texty: „Už třetí noc běžím plavnými skoky kolem královské zahrady, kolem letohrádku Belveder, běžím mezi kolejnicemi tramvaje, dlažba mi prchá pod chodidly, nade mnou zelená klenba kaštanů, zpomaluji, zleva parčík u Písecké brány, zprava Zeyerovy sady, už jen kráčím, přede mnou se otvírá trojúhelník křižovatky před Bílkovou vilou, už jen dva kroky, už jen poslední krok, dlažba mne přitahuje, sílící tíha a potřeba vrůst; a pak blízko kolejnic, v dráze automobilů, to místo znám jen já, tam zapouštím kořeny pod čtyři dlažební kostky, to místo znám jen já; ve středu trojúhelníku ulice ke Špejcharu, aleje u Mariánských hradeb a Chotkovy silnice, který se nade mnou uzavřel, konečně vrostu a už se nebudu hýbat.“
Jiří Peňás, třebaže vede kulturní hlídku Lidových novin, však zjevně moc nečte; nečetl, obávám se, dokonce ani knihy, jimiž se jakž takž prokousal. To, co o Grögerové napsal, tak není jen výraz neomalenosti, ale i projev zarážející nekompetence.

Hulvátství

osoba   narození   poznámka
Král Petr   4. 9. 1941    

Hulvátství

osoba   narození   poznámka
Grögerová Bohumila   7. 8. 1921    
Hiršal Josef   24. 7. 1920    
Peňás Jiří   28. 1. 1966