Design v evropské krajině

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Akademický bulletin
rok vydání: 2000
číslo: 10
počet stran: 1

poznámka:
Když se před necelými třiceti lety v newyorském muzeu umění konala výstava "Italy - the New Domestic Landscape", která založila mýtus italského designu, málokdo předvídal, že způsobí tak prudký nárůst zájmu umělců i široké veřejnosti o design a že 80. léta budou označována desetiletím designu. Návrhy anglických, francouzských, španělských, německých a českých tvůrců si našly cestu do mezinárodního obchodu s designem z počátku oklikou přes italského výrobce, až později se formovaly národní designérské scény. Od 90. let se hovoří o evropských zemích designu. Příkladem celoevropských tendencí v této oblasti je společnost Anthologie Quartett, která svou kolekci představila v roce 1984 v Kolíně nad Rýnem. V uplynulých 15 letech pro ni pracovalo více než sto evropských designérů. Čech Bohuslav Horák a francouzské designérské duo Elizabeth Garouste a Mattia Bonetti svou tvorbou zasahují do všech oblastí designu včetně architektury. Jedním z nejvýznamnějších počinů Anthologie Quartett je projekt s názvem "Letní dům u jezera Dümmer". Jeho cílem je postavit v lázeňské oblasti nedaleko Bad Essenu domy, které budou kompletním dílem jednoho tvůrce. Bohuslav Horák byl osloven mezi prvními, aby vytvořil dům jako umělecké dílo. Jeho projekt letního domu byl představen na letošním veletrhu designu v Miláně a bude postaven na břehu jezera jako první.

Výstava "Design v evropské krajině" představuje výběr prací autorů, kteří tvoří profil společnosti Anthologie Quartett. Zcela poprvé mají návštěvníci možnost seznámit se s tvorbou Elizabeth Garouste a Mattia Bonetti, a to zejména v kolekci šperků s drahými kameny, ale i tzv. "Fer de Berlin", jejímž základním materiálem je železná litina. Na pozadí jednotlivých vybraných prací designérů pracujících pro Anthologie Quartett jsou práce Bohuslava Horáka a Elizabeth Garouste a Mattia Bonettiho představeny v plném rozpětí - od šperku přes příbor, svítidlo, židle, zahradní domek až k obytnému domu.

Nabídku na uspořádání výstavy společnosti Anthologie Quartett dostalo Uměleckoprůmyslové muzeum od pražské Galerie Peron a podle ředitelky muzea Heleny Koenigsmarkové mají návštěvníci výstavy možnost seznámit se s poněkud odlišnou nabídkou designu, než jaký se dosud v České republice vyskytuje.

Výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze byla zahájena 7. září 2000, otevřená je denně mimo pondělí od 10:00 hod. do 18:00 hod. a potrvá do 22. října 2000.

Design v evropské krajině

osoba   narození   poznámka
Horák Bohuslav   22. 5. 1954    

Design v evropské krajině

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2000/09/07 - 2000/10/22   Design v evropské krajině, Uměleckoprůmyslové museum, Praha

Design v evropské krajině

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2000/09/07 - 2000/10/22   Design v evropské krajině, Uměleckoprůmyslové museum, Praha