Mnohovrstevnatá práce Pavla Herynka...

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Pavel Herynek: Metanoia 2001 - 2007
rok vydání: 2007
počet stran: 1
strana poznámka: nestránkováno
jazyk: český

poznámka:
-
Mnohovrstevná práce Pavla Herynka je oble jednolitá. Zaokrouhlenost je jí vlastní. Sochařský šperk přerůstá do objektu, který se v novějších podobách kresby dotýká a kresba, kdysi okrajová nebo jen přípravná, na obojí plynule navazuje. Už během osmdesátých let jí přibývá a současnosti snad i dominuje. Proto je jádrem i druhé Pavlovy šumperské výstavy. Ta předchozí, uskutečněná tu v létě povodňového roku 1997, byla prvním uceleným zpřítomněním tehdy neznámých rotokaligrafií a cirkulárních kreseb a stala se jejich potvrzením.
Ani Pavlovo obecně přírodní téma se nemění. S léty bohatší o prohloubenou zkušenost, zůstává pod kůží odtažitých forem zřetelně přítomné. To se jen kresba, nadlehčená v omezení do krajně střídmých dotyků, přiblížila holé podstatě. Stala se nervním odrazem mysli v sepětí s přírodními ději, jejich vířivými pohyby a rytmy. Spočívá v proudění mikročástic i v kolotání hvězd. Je podobenstvím proměnlivé jednoty makro i mikrosvěta, a právě kruh je toho odvěkým symbolem. Pavlovi je zároveň formou i obsahem.
Ke kresbám vznikajícím na svislé otáčivé desce přibyly spontánní záznamy rytmů „psaných“ krouživým pohybem ruky, mezikresby dlaní a prsty dotýkané nebo i kresby doprovodné. Ale všechny ty názvy jsou jen pomocné a někdy zavádějí, protože cílem je čirá radost v nalézání bezejmenného. Bytostně tělovým ponorem do kresby v měkkém podvolení se jejímu samovolnému průběhu stalo se Pavlovi kreslení zjitřeným okamžikem sebezapomnění ve splynutí s ní. Je bezděčným průnikem snad až k pramenům věčně se rodícího „bezpočtu tvarů“. V radostné dynamice tvořivosti čerpá z toho, co je tu odedávna i bez nás, a čeho jsme nanejvýš jen chabě vnímající a nevýznamnou součástí. A právě tu radost z dotyku se syrovou krásou v řádu a skladbě přirozeného světa, v kresbě zrcadlenou, nám tu Pavel nabízí. Zve nás k živé účasti na ní. Ostatní je už jen na naší otevřenosti.

Mnohovrstevnatá práce Pavla Herynka...

osoba   narození   poznámka
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Mnohovrstevnatá práce Pavla Herynka...

osoba   narození   poznámka
Herynek Pavel   1. 11. 1943