Židle a stůl, 2017, akryl

Skrytý půvab všednosti

podnázev: V pražské Galerii Millennium vystavuje své obrazy a grafiky Marie Blabolilová

typ dokumentu: podřazený dokument
rok vydání: 2019
strana: 8
jazyk: český

poznámka:
-
Marie Blabolilová byla zpočátku známá hlavně jako grafička, ale postupně se prosazovala i jako malířka. V obou těchto oblastech dosáhla velmi osobitého projevu. Přírodu a naše prostředí vnímá a ztvárňuje nezvyklým způsobem, zajímají ji zdánlivě všední motivy, kterým dává řád a zdůrazňuje jejich nejdůležitější vlastnosti. Často se omezuje na co nejúspornější vyjádření, které je však tím přesvědčivější.
Na její aktuální výstavě Obrazy a grafiky v pražské Galerii Millennium se setkáme především s pracemi z posledních let, v nichž dosahuje svěžího a přirozeného projevu. Navazuje tak na menší retrospektivní výstavu, uspořádanou před nedávnem v Galerii U Betlémské kaple. Stále rozvíjí svá oblíbená témata, k nimž patří jednoduché interiéry a exteriéry, předměty každodenní potřeby, jejichž půvab bychom snadno mohli přehlédnout. V malbě si našla způsob, jak propojit skutečnost s malířským výrazem.
Často využívá pro vyjádření svých představ dekor linolea, její obrazy mají živý a proměnlivý rytmus, přesně promyšlenou skladbu a řád. Přitom se při zachování přímého vztahu ke skutečnosti dostává až na samotnou hranici minimalismu.
Autorčin střídmý projev má nezaměnitelný půvab, který spočívá ve schopnosti vystihnout to, co je na všedních motivech zvláštního a neopakovatelného. Ať už jde o židli, okno s květinami, vázy, poličky s knihami nebo lahve. Působivé jsou i pohledy do strohých interiérů či do městské zástavby, kde se střídají mohutné paneláky s neporovnatelně menšími domečky, které zřejmě na sídlištích zbyly z bývalých předměstí či vesnic nějakým nedopatřením. Jde o výmluvné ztvárnění současného životního stylu. Obrazy přes svou střídmost působí magicky, mohou v sobě ukrývat všem dobře známé příběhy ze života.
Od sedmdesátých let do současnosti
Komorní prostor galerie jistě nedovoluje retrospektivní výstavu, ale i tak se kurátorce Lucii Šiklové podařilo vybrat působivou kolekci obrazů a grafických listů (černobílých čárkových leptů), která vypovídá o malířčině nevšedním názoru. Obrazy představují vývoj posledních let, ale návštěvníci tu mohou listovat i její grafikou od počátků v sedmdesátých letech až do současnosti. Umělkyně má v posledních letech poměrně dost výstav v řadě významných institucí. Za jiné bych chtěl připomenout Topičův salon v Praze, Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově nebo pražskou Galerii U Betlémské kaple. Tak se její tvorba přes veškerou malířčinu skromnost postupně stále víc dostává do povědomí zájemců o výtvarné umění.
Její tvorba je jasným dokladem toho, že umělci, kteří vyrůstali či dozrávali v nepřívětivé době sedmdesátých a osmdesátých let, často dosáhli přes všechny překážky působené minulým režimem značné osobitosti a nezávislosti na mezinárodních proudech. Mezi sběrateli je o ně stále větší zájem, někteří z nich jsou znovu objevovaní.
Ukazuje se, že nepříznivé podmínky a izolovanost působená totalitním režimem mohly paradoxně přimět umělce ke značně originálnímu projevu. Ti nejvýraznější tvořili dál a plně se soustředili na svou práci, i když jim bylo jasné, že u nás nemohou vystavovat v oficiálních institucích, že se o nich nebude psát a že se jejich díla nebudou pro státní galerie či muzea nakupovat. A také se museli naučit využívat prostředky, které jsou k dispozici (což se v mnoha případech stalo vlastně výhodou), aby se vyjádřili co nejpůsobivěji, nejvěrohodněji a nejpřesvědčivěji.

Skrytý půvab všednosti

Židle a stůl, 2017, akryl
 

Skrytý půvab všednosti

osoba   narození   poznámka
Machalický Jiří   16. 5. 1952    

Skrytý půvab všednosti

osoba   narození   poznámka
Blabolilová Marie   4. 3. 1948    

Skrytý půvab všednosti

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2019/03/06 - 2019/04/07   Marie Blabolilová: Obrazy a grafiky, Galerie Millennium, Praha