Výstava českého ateliérového skla

podnázev: czechdesign.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2004/12/13
jazyk: český

web: https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/vystava-ceskeho-atelieroveho-skla

poznámka:
Výstava v Nostickém paláci

Přehlídka českého ateliérového skla je jedním z doprovodných programů účasti České republiky na Světové výstavě EXPO 2005 v japonské prefektuře Aichi. Tuto unikátní výstavu, která je koncipována jako putovní, budou mít v možnost shlédnout premiérově čeští návštěvníci v Nostickém paláci v Praze, ve dnech od 25. listopadu 2004 do 18. února 2005.

Putovní výstava v Japonsku

Výstava pod názvem V zajetí světla a prostoru je koncipována jako putovní. Japonská premiéra výstavy bude 5. července 2005 v Národním muzeu moderního umění v Tokiu. Posléze se přesune 26. srpna do galerie Shimin Plaza v Tojamě, v průběhu října a listopadu se české ateliérové sklo představí v Nagoji a Šizuoce. Na sklonku roku 2005 bude hostitelem této unikátní výstavy prefektura Fukuoka na ostrově Kjúšú. Výstava bude putovat po Japonsku po dobu zhruba 12ti měsíců.
Výstava navazuje na tradici a slávu českého ateliérového skla v Japonsku. Je průřezem současné tvorby všech generací sklářských výtvarníků, včetně té nejmladší. České sklo má v Japonsku tradičně velmi silnou pozici na trhu a těší se velké oblibě. Češi vývoj moderního skla nejen iniciovali, ale většina z nich s jeho nejprogresivnějšími tendencemi drží krok již desítky let a podílejí se tak velmi významně na vývoji této disciplíny. Japonská kulturní veřejnost má stále v povědomí obrovský tvůrčí potenciál českých sklářských výtvarníků, kteří se Japonsku poprvé komplexněji přestavili na Světové výstavě EXPO 70 v Ósace. Českou sklářskou školu však reprezentují i další sklářští výtvarníci, které japonská kulturní veřejnost velmi dobře zná, a to nejen díky jejich prezentacím v řadě japonských galerií, ale také díky jejich dlouholeté pedagogické činnosti v Tojamě.

Prezentace českého ateliérového skla v Tojamě bude propojena s druhým ročníkem mezinárodní výstavy současného ateliérového skla (Contemporary Glass Triennial). Dalšími doprovodnými tojamskými aktivitami budou Mezinárodní sympozium českého ateliérového skla, workshop českých sklářských výtvarníků s přednáškami, za účasti kurátorky výstavy profesorky Sylvy Petrové.

Výstava V zajetí světla a prostoru (Captured Light and Space) je koncipovaná jako soubor 42ti skleněných objektů od 28 autorů. Zastoupení autoři jsou: Václav Cigler, Bohumil Eliáš, Jiří Harcuba, František Janák, Vladimír Klein, Vladimír Kopecký, Zdeněk Lhotský, Stanislav Libenský – Jaroslava Brychtová ,Václav Machač, Josef Marek, Ivan Mareš, Alena Matějková, Jaroslav Matouš, Pavel Mrkus, Jiří Nekovář, Ivo Rozsypal, Jaromír Rybák, Lada Semecká, Gizela Šáboková, Ivana Šrámková, Pavel Trnka, Dana Vachtová , Martin Velíšek, Petr Vlček, Marian Volráb, Dana Zámečníková, Jiřina Žertová.

Kurátorkou výstavy V zajetí světla a prostoru je prof. PhDr. Sylva Petrová.

Výstava českého ateliérového skla

osoba   narození   poznámka
Petrová Sylva   26. 1. 1952    

Výstava českého ateliérového skla

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2004/11/25 - 2005/05   V zajetí světla a prostoru, Nostický palác, Praha
2005/07/05 - 2005   EXPO 2005: Captured Light and Space, National Museum of Modern Art (MOMAT), Tokio (Tokyo)
2005/08/26 - 2005/09/25   EXPO 2005: Captured Light and Space, Shimin Plaza City Gallery, Toyama