Antická krása dokonalého prostoru

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění
rok vydání: 2006
strana: 2-2
jazyk: český

poznámka:
V regionálním tisku bylo o současné výstavě Huga Demartiniho (1931) v Galerii Benedikta Rejta v Lounech již něco napsáno. Mluvilo se o uměleckém vývoji autora, o samotné výstavě i o tom, jak výborný byl nápad spojit vernisáž s představením Mozartovy Figarovy svatby a předznamenat tak nastávající mozartovské výročí. Nebyl však zmíněn aspekt výchovný a vzdělávací.
V době, kdy se vytrácí cit pro vnímání prostoru, kdy vznikají nová nákladná sídlišťátka bez invence, v době, kdy se vyplachuje mozek jednou show za druhou, kdy je prostor znehodnocován reklamou nebo sprayery, zde vznikla výstava mimořádné kvality. Nabízí se tu možnost vnímat antickou krásu dokonalého prostoru v díle Huga Demartiniho. Zvětšení některých modelů potvrzuje kvalitu předloh, dokazuje, že prostorové vztahy obsažené v modelech platí i v monumentálním provedení. Rovněž pozoruhodná je proměna díla časem. Patina, vzniklá v průběhu doby, dílu nejen neubrala, ale jak dokazuje realizace jednoho z modelů v suterénu galerie, posouvá ho do další dimenze — dimenze časové. Pokud některý z čtenářů sledoval v televizi hraný dokument BBC o stavbě Cheopsovy pyramidy, všimne si jistě až nápadné podobnosti některých objektů se sarkofágem uvnitř. Další rozměr realizacím objektů dává setkání s architekturou galerie samotné. Teprve až tato výstava mi umožnila ji lépe pochopit, vnímat její kvality, díky nimž je zařazována mezi nejvýznamnější česká architektonická díla 90. let 20. století.
Výstava nabízí školám možnost využít ji k výuce perspektivního kreslení a valérové kresby, které se pomalu ze školní praxe vytrácejí. Ubývá možností kreslit venku na ulici ať už z důvodů bezpečnostních, časových, nebo kvůli nevypočitatelnému počasí. Zde se jim nabízí stabilní světlo — nasvícení v několika variantách, teplo i prostor na práci. Co více si přát? Snad jen prodloužení výstavy, aby mohla být využita tato příležitost, narušená nedávnými dlouhodobými mrazy, kdy nebylo možno s žáky vycházet na takovéto akce, aby nebylo ohroženo jejich zdraví během přesunu. Výstava je natolik pozoruhodná, že by zasloužila pokračování v některých jiných regionálních galeriích, mimo jiné i pro již na začátku zmíněné možnosti výchovného i vzdělávacího působení. Jen nevím, zda se vždy podaří najít takovou mimořádnou souhru mezi výstavou a objektem galerie, jako tomu je nyní v Lounech.
zdroj - www.gbr.cz

Antická krása dokonalého prostoru

osoba   narození   poznámka
Němčický Jiří        

Antická krása dokonalého prostoru

osoba   narození   poznámka
Demartini Hugo   11. 7. 1931    

Antická krása dokonalého prostoru

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2005/11/26 - 2006/04/02   Hugo Demartini, Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)