www.neuhaus.cz/lide/kurt_adler

podnázev: Václav Urban: Kurt Adler /1907 Neuhaus - 1977 New York/. Kostelní Radouň : Neuhaus [Jindřichův Hradec], 2007, ISBN 978-80-87107-00-3 /CD ROM/

typ dokumentu: www
rok vydání: 2007
jazyk: český

poznámka:
Na shora uvedené internetové adrese lze najít publikaci, která v oboru biografií umělců není zcela běžná. Jejím autorem je Václav Urban, rodák z Jindřichova Hradce, odborný redaktor, který zpracoval či redigoval na dvě stovky knižních titulů různého typu z několika oborů; předmětem biografie je dlouholetý sbormistr newyorské Metropolitní opery Kurt Adler, který svou životní pouť začal v roce 1907 ve dvojjazyčné židovské rodině v Jindřichové Hradci a po velmi úspěšné kariéře ji v roce 1977 skončil v New Yorku.
140 stran internetové publikace s 96 obrázky je výsledkem vynaložení velikého badatelského úsilí ze strany autora a také finančních prostředků, jež bylo Muzeum Jindřichohradecka ochotno investovat do souboru dokumentů z newyorského antikvariátu. Dalším hledáním po matrikách, archivech, novinách a literatuře se autorovi podařilo zrekonstruovat život, o němž se nevědělo téměř nic. Knihu lze číst běžným způsobem na obrazovce od začátku do konce, případně ovládat z obsahu na začátku záznamu či z věcného a jmenného rejstříku, umístěného na stranách 135-138. Lze z ní též vystoupit pomocí několika stovek webových hypervazeb (včetně provázání s databází Metropolitní opery), jež ji spojují s tematicky spřízněnými stránkami s doplňujícími informacemi.
Především, kdo byl Kurt Adler? Rodák z jižních Čech studoval ve Vídni. Své první dirigentské angažmá nastoupil ve Státní opeře v Berlíně (1927-29), kde se setkal s dalšími bývalými či budoucími účastníky pražského divadelního života, především s někdejším kapelníkem ředitele Neumanna Ottou Klempererem. 1929-32 byl korepetitorem pražského německého divadla a učitelem na Německé hudební akademii. 1932-33 působil v berlínské opeře v Charlottenburgu. Nástup Hitlerova režimu ho vyhnal do Vídně, odkud se odebral (jako mnoho německých hudebníků ze střední Evropy) do tehdejšího Sovětského svazu. 1933-35 dirigoval Státní operu v Kyjevě a učil na místní konzervatoři, 1935-38 dirigoval Stalingradskou filharmonii (kterou založil) a také zde vyučoval. 1938 odešel do USA a po několikaleté epizodě v profesi pianisty byl od sezony 1943/44 zaměstnancem Metropolitní opery, od roku 1945 pak trvale jejím sbormistrem. V New Yorku se stýkal nejen s českými starousedlíky, ale v souboru Metropolitní opery byl v kontaktu s tuctem zpěváků, kteří kdysi prošli pražskou německou scénou. Profesní zaměření určilo i směr jeho publikační činnosti, jež obsáhla zejména operní antologie, soubory písní (mj. písně z válek 16. až 20. století) a knihu o doprovazečském umění.
Obrazová a textová dokumentace, s jejíž pomocí je zrekonstruován Adlerův život, je velmi bohatá a zahrnuje nejen jeho osobu (od školních vysvědčení až po tiskové ohlasy jeho amerického působení), ale i řadu hudebníků a lidí z jiných oborů, kteří sdíleli jeho osud emigranta. Internetová publikace Václava Urbana tak otvírá pohled do celého kulturního společenství, jež se v meziválečné době pohybovalo německy mluvící Evropou, aby se posléze sešlo v relativním bezpečí amerických institucí. Je inspirativní nejen svým explicitním obsahem, ale i způsobem práce a dalšími výhledy, které otevírá.

www.neuhaus.cz/lide/kurt_adler

osoba   narození   poznámka
Ludvová Jitka   1. 10. 1943    

www.neuhaus.cz/lide/kurt_adler

osoba   narození   poznámka
Adler Kurt   1. 3. 1907    
Urban Václav   1964