Mnohost a jakost

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Kvart
rok vydání: 1934
strana: 63-64
strana poznámka: 63 - 64
jazyk: český

poznámka:
Asociace jako taková jest mnohost, tj. Počet, množství.
Mnohost, počet, množství může býti jenom zásadou a právem tam, kde není jakosti.
Bylo by tedy třeba shromážditi všechny jakosti, aby mnohost byla v právu.
A to proto, že jakost povodí za sebou asociaci a že asociace jest skutkem jakosti, výsledkem, resultátem – a ne cílem.
Všechny asociační snahy, od počátku historie až po dnešní dny, vyšly z jakosti – a jsou jejími resultáty. Nejmocnější asociace, jaká jest, čili Židé, existuje skutkem jakosti Mojžíšovy.
Nejširší asociace, křesťanství, jest skutkem lidství Kristova.

Kdyby se lide z-asociovali, je-li to možno, tedy by se rozešli... A nebylo by více příčin – byla by smrt.

Jenom velmi počáteční – prostoduché nebo velmi konečné – zkažené nepochopení člověka může si představiti asociaci jako cíl.

Když lidé ztrácejí demoralizací jakost, tehdy nastupuje právo množství, neboli počet, čili příčina materielní (počet jest principem materielním), když tento princip řádí mezi nimi a nastupuje asociace jako cíl, to jest právo obležení, uzavření hranic, atd. - tehdy jest asociace cílem.
Celá otázka svobody jest v tom, aby ne množství, ale jakost působila.
Jediný důvod, pro nějž Židé usuzují, že bylo správné ukřižovati Krista, je tento: „Je spravedlivé, aby jeden člověk byl pro hlas lidu přibit na kříž!“ Individuální jakost Kristovu umlčel princip množství.
Kristus si přál, aby skutkem jeho jakosti povstala nová asociace – a to je vlastně basí křesťanského společenství.
Židé si však přáli, aby jeho jakost, asociující kolem sebe apoštoly a lid, ustoupila podle práva množství, aby (jak bylo voláno) zhynul raději jeden člověk, než celý národ.

Sokrates, jsa posledním mudrcem Řecka před křesťanstvím, a jako mudřec, spřádající svoji epochu, tuše křesťanství – právě tak byl mučedníkem svého tušení. Také jeho jakost nemohla snésti množství – a proto zahynul.

César, jenž byl posledním velkým mužem před Kristem, a proto již v předtuše křesťanským – také se rozbil o právo množství.

Jestliže konečnosti a individuality budou dokonalé tak, že každá z nich bude vidět svoji sílu a svoji záři kolem sebe v celé neodvolatelnosti, tehdy bude asociace cílem. Dosud jest jen prostředkem, a to jedním z prostředků k tomu cíli.

Avšak – jestliže konečnosti a individuality budou chabé tak, že žádná z nich již své vnitřní síly a záře kolem sebe (čili povolanosti, nebo vokace a energie) nebude ani cítit ani vidět– tehdy asociace bude míti takový význam, jako např. vrstva vápna, popelu – nebo písku.

Neboť, rovnost a asociace lidí jest v jakosti – a rovnost i asociace materie v množství.
Tam jest skutkem – zde cílem.

Mnohost a jakost

osoba   narození   poznámka
Norwid Cyprian   24. 9. 1821    

Mnohost a jakost

osoba   narození   poznámka
Janouch Jaroslav   22. 10. 1903