Listujeme-li v obrázkových časopisech...

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Jožka Ryšavá: Obrazy z let 1937-1960
rok vydání: 1960
počet stran: 2
jazyk: český

poznámka:
-
Listujeme-li v obrázkových časopisech, ročenkách a sbornících vydávaných v minulém století a chceme-li z umění tehdy uznávaného sestavit obraz dobové tvorby, budeme překvapeni, jak málo se bude shodovat s naší dnešní představou o umění 19. století. Řadu dnes slavných umělců tehdy veřejnost neznala vůbec. Zato uznávala a vynášela lidi, jejichž tvorba se nám dnes jeví bezvýznamná a nicotná. Myslím, že i ti, co přijdou po nás, rádi zapomenou na mnohé jméno a vystřídají je umělci, kteří dnes stojí neprůbojně stranou, zaujati víc vlastní prací, než starostí o slávu a projevy uznání. Jsem přesvědčen, že také malířka, jejíž výstavu jsme dnes navštívili, získá v takovém historickém hodnocení mnohem významnější místo. Jožka Ryšavá má k tomu tyto předpoklady:
1. Její dílo je bezprostředně spjato se skutečností, jež nás obklopuje, je obrazem našeho prostředí, našeho věku a života. Její výlety do přírody jsou cestami za člověkem v práci (Žně na Vyžlovce, Sklizeň řepy v Roztoklatech, Svačina v polích, Žňový výmlat na státním statku v Bohumili), za prostředím, kde lidé intensivněji žijí své radosti (Na zamrzlé Blanici ve Vlašimi, Náměstí v Kostelci nad Černými lesy, Pouť u Matěje, Promenáda v Luhačovicích, Mariánské Lázně, První máj v Kostelci) a za poetickou krásou naší země (Lipnice, Podzim v Tachově, Chalupa v Ohrobci, Lesní interiér).
2. Umění malířky Jožky Ryšavé je poučeno našim krajinářstvím, dílem Antonína Slavíčka, Antonína Hudečka i samotného Mařáka a Chittussiho. To tedy znamená, že malířka pochopila jak malovat krajinu, aby dílo působilo jako odraz bohatství nitra, bylo hudbou a zpěvem. Její malba proto získala i na výraze českosti, když je upřímným projevem duše a čistých vztahů k lidské práci a domovu. Její obrazy nejsou proto toliko popisem prostředí, ale výrazem zaujetí i smyslu pro harmonii a básnivou malířskou skladbu. Povšimněme si na příklad jak maluje půdu, jak naznačuje hmotnost svahů v měnivém slunečním světle, jak vyjádří reflexy na vodě a náladovou působivost dálek. Je to souhra mistrovsky ovládnutých prostředků a básnické vnímavosti.
3. Obrazy Jožky Ryšavé jsou působivé a sdílné, získávají si návštěvníka čím více před nimi prodlévá. I prostý návštěvník výstavy objeví si hodnoty umělecké práce Jožky Ryšavé, obohatí si jimi svůj citový svět a najde v nich vlastnosti, jaké skutečně mají. Nemohou nikoho svést v klamnou ilusi pomyslných hodnot, ale positivně zobrazují jak umělec žije, co jej těší a co má rád. Jsou tedy cenné i touto schopností získávat si veliké množství příznivě zaujatých lidí.
Shrneme-li vše, co jsme zde nyní zjistili, přesvědčili jsme se, že obrazy Jožky Ryšavé jsou historickým dokladem naší doby, jsou projevem výtvarných schopností realisticky vyjadřovat vztahy k zemi, která malířce poskytla tolik pozitivních radostí a štěstí z tvůrčí práce. Proto její obrazy budou působit i po létech a věřím, že budoucnost najde v nich hodnoty, které dnes mnozí přehlížejí. Blahopřejeme proto umělkyni k vykonanému dílu a přejeme jí hodně úspěchů v práci, které je oddána s obdivuhodnou pílí a láskou, jak nás o tom přesvědčilo těchto 37 obrazů.

Listujeme-li v obrázkových časopisech...

osoba   narození   poznámka
Dvořák František   17. 4. 1920    

Listujeme-li v obrázkových časopisech...

osoba   narození   poznámka
Ryšavá Jožka   17. 3. 1911