Alois Vondráček

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Černokostelecko
rok vydání: 1996
strana: 6
jazyk: český

poznámka:
-
Narodil se 8. listopadu 1891 v Kostelci nad Černými lesy, v domě čp. 144 v Tuchorazské ulici. Pocházel z kostelecké hrnčířské rodiny. Otec byl hrnčířem, stejně jako tři bratři, jedna sestra se za hrnčíře provdala, druhá měla za manžela malíře keramiky.
Od narození trpěl těžkou vadou zraku, nikdy nepracoval. Už jako malý chlapec se ale zajímal o hru na tahací harmoniku, po které velice toužil. Ve čtrnácti letech mu otec koupil první heligónku od firmy Hlaváček - Louny, na kterou se Alois brzy sám naučil hrát. Knoflíkové harmonice zůstal věrný po celý život a ovládl ji dokonale. Přesto, že byl později nevidomý, dokázal harmoniku rozebrat, opravit a v pořádku složit tak, že hrála jako nová. Veřejně poprvé vystoupil s bratrem Antonínem, který ho doprovázel na housle.
Asi v roce 1920 si pořídil řetízkový kolotoč s flašinetem. Na provoz zábavního podniku ale sám nestačil a asi po roce a půl živnost ukončil. Od té doby, téměř až do konce života, zpíval a hrál po hospodách, na svatbách, posvíceních a tancovačkách, chodil blahopřát, na lavičkách před domky vyhrával k svátkům Annám, Mariím, Boženám, Václavům a Josefům. Znal stovky textů a melodií, především všechny oblíbené písně, často improvizoval, byl oblíbený a vítaný v širokém okolí.
Legendární kostelecký harmonikář zemřel 15. března 1975, pohřeb se konal v pražském krematoriu. Zůstaly vzpomínky, magnetofonový záznam hospodského vystoupení z roku 1962 a stará heligónka, která je dneska už bůhvíkde.
Alois (Lojza) Vondráček byl nejen jedinečným lidovým harmonikářem a zpěvákem, ale i originálním myslitelem. "Tak, abych vám něco pěknýho pověděl. Von každej z nás je nějakej člověk. Někomu říkají vagabund, někomu vandrák a někomu říkají prostě jenom vagus."
Tři kostelecké písně z bohatého Vondráčkova repertoáru - Z Kostelce furberkáři, Jeden krejčí a Ševců bál (U Růžičků, tam na sále) - vydala k pětistému výročí povýšení Kostelce nad Černými lesy na městys v roce 1989 Galerie H.

Alois Vondráček

osoba   narození   poznámka
Hůla Jiří   7. 6. 1944   podepsáno - jih

Alois Vondráček

osoba   narození   poznámka
Vondráček Alois   8. 11. 1891    

Alois Vondráček

klíčové slovo
harmonikář
zpěvák