Díla vyvolávající pocity harmonie a naděje

podnázev: K výstavě obrazů a grafických listů Jaroslava Šerých v Galerii z ruky v Křížovicích - červen 2003

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Recenze texty rozhovory 1995 - 2004
rok vydání: 2005
počet stran: 2
strana: 203-204
jazyk: český

poznámka:
-
Výstavu z malířské a grafické tvorby Jaroslava Šerých (nar. 1928 v Havlíčkově Brodě, v letech 1946 – 1957 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Jablonci nad Nisou a poté na Akademii výtvarných umění v Praze) otevřela Galerie z ruky Stanislavy Macháčkové v Křížovicích u Doubravníku jako třetí výstavu letošní sezony.
Jaroslav Šerých patří čtyři desetiletí k našim předním výtvarným umělcům. Po období informální abstrakce v šedesátých letech minulého století se vrátil k tvarové i dějové určitosti výtvarného díla. Pracuje s výtvarnou metaforou, jejíž východisko vězí v uvolněné fantazii. Lze charakterizovat, že v kreslířských, malířských a grafických dílech komponuje na principech křesťanského vědomí symbolické obrazy klíčových situací a prožitků současného člověka.
Již v první polovině 60. let Jaroslav Šerých získal renomé také v knižní ilustraci. Výběr z tohoto úseku tvůrčí práce vystavil loni v létě v prostorách Staré radnice ve Žďáru nad Sázavou. Po necelém roce se Šerých na Žďársko vrací. Křížovická Galerie z ruky uvádí v přesvědčivém výběru kolekci jeho volných grafických listů (převážně vícebarevných litografií) a pět maleb, v souhlasu s dimenzemi galerie spíše komorních.
V sumě je to, jak jinak, Jaroslava Šerých trvalé téma člověka, provedené sdružením výtvarných prostředků, jež lze bez obav z omylu označit za „šerýchovské“ - senzitivní kresebné linie, dynamizované tvarosloví, světlem akcentované barvy. Jaroslavu Šerých je rovněž vlastní výrazně uvolněná figurální stylizace. V malbě i v grafice dospěl k protáhlé formě, jejíž vizuální struktury v souvislosti s obsahem jsou více lyrické či více expresivní, vždy zcela emancipované. Figura, přesněji lidská bytost, sehrává v tvorbě Jaroslava Šerých rozhodnou a nezastupitelnou roli. Ať se jedná o dramaticky vystavěné obrazy „zevnitř“ umělcova života (hlubiny osobních citových traumat) či o „vnější“ intenzívní soucítění a hlubinné vize peripetií lidského údělu, Šerých je malířem a grafikem (říká: “… mé litografie jsou kresby, jsou lineárními kompozicemi“) s pronikavou schopností minimálními prostředky podat obsahově a zejména duchovně hutné obrazy o člověku, obrazy natolik nezávislé, že jsou vždy rovněž vyjádřením umělcovy intimní individuality. Tak nechává diváka, vnímatele, nahlédnout do svého citlivého nitra, rozkryt podává se mu skrze výtvarné dílo k souznění, ale i, není-li jiné možnosti, k neporozumění.
V myšlenkách publikovaných před třemi roky u příležitosti pražské autorské výstavy Jaroslav Šerých píše: „Být malířem je hluboké dobrodružství, neustálé každodenní poznávání světa a každodenní povinnosti tyto poznatky ztvárňovat. Nikdy jsem nezobrazoval, ba ani jsem nikdy nechtěl malovat existenciální a mravní propady, kterými i moje generace prošla, vím totiž, že negace vyvolává destrukci. Usiluji naopak zobrazovat dobro, tu niternou pralátku, která je hluboce uložena v každém z nás. Svou tvorbou tíhnu k niterné radosti, která má prostupovat každé naše konání a proto své obrazy stavím tak, aby vyvolávaly pocity harmonie a naděje.“
Možnost setkávání se s originálními díly výtvarného umění je zpravidla dvojího druhu, na výstavách nebo v trvalém začlenění ve veřejném prostoru či v architektuře. Jedním svým dílem je Jaroslav Šerých stále přítomen na Vysočině. Je to monumentální reliéfní triptych z roku 1974, nazvaný Objem ohně, Objem přírody a Vnitřní prostor přírody (kombinovaná technika, polyester, každý panel 300 x 120 cm), nacházející se v interiérech Základní školy v Třebíči v Kubišově ulici.
Osud tohoto ojedinělého díla není nezajímavý. Abstraktní formovou rovinou byl od počátku předmětem nevole někdejších třebíčských vytyčovatelů směru kulturního rozvoje. Opakované snahy odstranit jej, aby „již nekřivil estetické utváření našich školních dětí“, byly však naštěstí nedůsledné. Dílo všechna protivenství předlistopadového režimu přečkalo, je stále na původním místě.
Tím podivuhodnější jeví se situace, v níž se dnes nachází: Vedení školy přikročilo k velmi svérázným „estetickým“ úpravám stěn v těsném sousedství jednotlivých částí triptychu, čímž je významově ponížilo na úroveň zbytečných hříček. Takovýto projev naprosté necitlivosti k významnému dílu českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století překvapuje tím více, že je doložen v místě určeném k základnímu vzdělávání.
Výstava v Křížovicích je přístupná do čtvrtka 3. července. V jejím rámci bude uskutečněn v sobotu 28. června od 17.00 hodin kytarový koncert Štěpána Raka. O týden později, 5. července, otevře Galerie z ruky novou výstavu. Představí akvarely a kombinované techniky Jany Trnka, výtvarnice českého původu působící v cizině.

Díla vyvolávající pocity harmonie a naděje

osoba   narození   poznámka
Dočekal Jan   12. 7. 1943    

Díla vyvolávající pocity harmonie a naděje

osoba   narození   poznámka
Šerých Jaroslav   27. 2. 1928    

Díla vyvolávající pocity harmonie a naděje

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2003/06/07 - 2003/07/03   Jaroslav Šerých: Obrazy a grafické listy, Galerie z ruky, Křížovice, Doubravník (Brno-venkov)