Křižovnická škola v Gambitu / The Crusaders school at Gambit

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: K.Š. Heinl, Nepraš, Patterson, Steklík: Soutoky a prameny
rok vydání: 2001
počet stran: 1
strana poznámka: nestránkováno
jazyk: anglický, český

poznámka:
-
Výstava s názvem Soutoky a prameny, která uvádí aktuální tvorbu ředitelů Křižovnické školy Karla Nepraše a Jana Steklíka, a jejich hostů: výtvarné umělkyně z Kolína nad Rýnem, Annegret Heinl a amerického hudebníka a performera, Bena Pattersona, tematizuje v galerii vodní živel. Nepraš představuje svou bizarní sochařskou práci Pramen Vltavy a kreslíř Jan Steklík vytvořil ve spolupráci s Annegret Heinl dva konceptuální projekty. V jednom případě jde o spojité nádoby a místní vodu z vodovodu, jenž je s patřičnou úctou umístěn na čelní stěně galerie. Voda přetéká ze starosvětského litinového dřezu s precizně provedenými kohoutky (na teplou a studenou vodu) do nadměrné několikanásobně vyšší sklenice, z níž se může návštěvník napít. V druhé práci se jedná o materiálově prostý virtuální Soutok Vltavy a Rýna, reprezentovaný odebranými vzorky vody v igelitových sáčcích.
Další účastník výstavy patří k známým tvůrcům mezinárodní umělecké scény. Ben Patterson, člen legendárního hnutí Fluxus, oživil galerii Gambit svou ztřeštěnou videoinstalací na téma Labutí jezero, jímavě ozvučenou hudbou Čajkovského. Crazy verze proslulého baletu se však překvapivě odehrává v umělcově koupelně ve Wiessbadenu. Zatímco videosmyčka předvádí hravou a dosti brutální manipulaci, kterou provádí ruka umělce s hračkou kachničky v umyvadle, divák se dobře baví a možná si přitom připomene, že se tahle komická instalace napojuje na nejlepší tradice Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu. Působivá je i Pettersonova druhá práce z oboru konkrétní hudby, inspirovaná na místě dvěma kohoutky, z nichž kape voda do výlevky vodovodu. V rámci zahájení předvedl Ben Petterson v Café Indigo, situovaném přímo v srdci Křižovnického terénu na Starém Městě (v Platnéřské ulici), svou akci určenou pro sedm hráčů hazardní hry Black Jack. Performanci s názvem Stvoření světa provázela v improvizovaném kasinu hudba Josefa Haydna a Daria Milhauda. Brilantní průběh si získal sympatie převážně mladých účastníků. Vítěz byl navíc odměněn umělcovou koláží. Ani diváci nevyšli zkrátka, když měli výjimečnou šanci spatřit naživo typickou křižovnickou akci probíhající lege artis v hospodě, při níž můžou žáci (zastoupení např. Neprašovými studenty AVU) při dobré vůli najít i nevtíravé ponaučení.
Neprašův Pramen Vltavy využívá propojení slitiny s keramickým materiálem. Jeho redukované formy, implantované na objektu záchodové mísy, jsou vytvořené z unifikovaných zinkových trubek a bronzových spojovacích článků. Lze říci, že jeho práce humpolácky, zato nekonvenčně, navazuje na slavnou Duchampovu Studánku. Neprašova socha však předvádí ve spojení s univerzálním objektem WC zařízení snad ještě obecnější sebeironické gesto, jen lehce zmírněné humorem i artificiálním výrazem, které evokuje onu banální lidskou činnost spjatou s archetypem dělání i prvotní zkušeností tvoření. Souběžně se však také napojuje na kontinuitní křižovnické téma - pramen stříbropěnné Vltavy, i když má toto hybridní Neprašovo sochařské dílo velmi redukované a lakonické formy, jeho mnohoznačné významy tentokrát sahají až k antickému mýtu, a opovážlivě připomínají trůn samotného Dia hromovládce. Projekty Jana Steklíka a Annegret Heinl mají jako vždy co nejjednodušší, funkčně srozumitelné formy a navozují bez okrasných prvků přímou akci. Divák se může tady a teď napít brčkem „pravé vody" z Galerie Gambit a ve virtuální dimenzi prožít Soutok Vltavy a Rýna buď jako souhrnnou geopolitickou a erotickou vizi na obzoru Střední Evropy anebo jako přesvědčivý výraz současné křižovnické komunikace mezi dvěma spřízněnými a ekologicky korektně orientovanými tvůrci. Výstava nejspíš obveselí pražské publikum v době, kdy dost často přestává všechna legrace a pak je může zachránit snad jen smysl pro humor.

Křižovnická škola v Gambitu / The Crusaders school at Gambit

osoba   narození   poznámka
Jirousová Věra   25. 2. 1944    

Křižovnická škola v Gambitu / The Crusaders school at Gambit

osoba   narození   poznámka
Heinl Annegret   21. 1. 1946    
Nepraš Karel   2. 4. 1932    
Patterson Benjamin   29. 5. 1934    
Steklík Jan   5. 6. 1938