Naděžda Plíšková se neohlížela na konvence

podnázev: Rok po smrti připomínají výtvarnici a básnířku dvě výstavy a kniha veršů

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Lidové noviny
rok vydání: 2000
počet reprodukcí: 1 čb
jazyk: český

poznámka:
-
V básni nezařazené do sbírky o sobě Naděžda Plíšková píše: „Vím, že umřu za devět let, v roce 1998. Škoda, víc by se mi líbil rok úmrtí 1999. Pokusím se. Žít až do smrti, to je dost." Zemřela před rokem, 16. září 1999.
V pražské Galerii Montmartre (Řetězová 7) jsou vystaveny grafiky Plíškové, v Galerii Gambit její objekty z devadesátých let. Grafická tvorba Naděždy Plíškové je vzácně (tematicky i formálně) vyrovnaná, zpočátku ovlivněná informelem, pop-artem i novou figurací. V 60. letech s potěšením parafrázuje známá díla: zafačuje Césarův palec, Monu Lisu obdaří natáčkami, Boticelliho Venuši nahradí ženským pohlavím, zadrátovanou záchodovou mísu (WC III, 1980) míní možná jako svéráznou poctu Marcelu Duchampovi. Na listech WC dámy a WC páni (1971) není víc než stylizované figurky s příslušnými nápisy.
Náměty z domácnosti i z hospody
Naděžda Plíšková byla řádnou členkou Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu, v duchu školy brala své náměty přímo ze života, často z domácnosti nebo z hospody. List Malé pivo a Velké pivo jsou portréty pivních sklenic v životní velikosti Deset pánů a jedna dáma (1971), je pseudovystřihovánka - suchá jehla s deseti opravdovými a jedním ženským „půllitrem". Naděžda Plíšková byla, alespoň podle Josefa Kroutvora, „jakousi pražskou feministkou dávno ještě před feminismem".
„Maminka (1979) má," píše František Šmejkal, „od samého záplátování zalátované i ruce; Manžel (1976) je zredukován na vyžehlenou košili, překrytou sebevědomým gestem nečinně založených rukou (právě tento list je feministickou obžalobou nerovnoprávné instituce manželství); Přešívání (1969) se mění v sen o nové linii povadlého prsu."
Suchá jehla Návrh na Pomník K. N. vznikla v roce 1978. Motiv dvou porcelánových holubiček (jedné truchlící a druhé bezvládně pohozené) proměnila autorka ve dva prázdné půllitry. První dosud stojí, druhý nakřáplé leží na mramorovém kvádru.
Na dalším monstru z umělého kamene je bronzový telefon s vyvěšeným sluchátkem. Náhrobek v galerii působí poněkud nepatřičně, telefonní linky do záhrobí jsou beznadějně obsazené.
Poezie na hraně
Naděžda Plíšková psala ovšem také poezii. Bez zábran, se zničujícím nasazením vypovídá o svém životě, o intimních příhodách a bolestech, neohlíží se na konvence, neomezuje žádnými pravidly. V 70. a 80. letech publikovala v několika samizdatových sbornících a časopisech. Při příležitosti dvojvýstavy vydalo nakladatelství Torst (Edice Poezie sv. 46) knihu Plíšková sobě.
Umělkyně toužila po nezávislosti, a zradilo ji vlastní tělo. Po těžkém úrazu páteře (1982) sestoupila až do sklepení bezmoci, strachu a bolesti. Celý život vyznávala svobodu a zůstala zajatcem svých pocitů, nezkrotných emocí. Měla ale i štěstí. Odehnala úspěch a pocty, nejčastější příčiny konce umění.

Naděžda Plíšková se neohlížela na konvence

osoba   narození   poznámka
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Naděžda Plíšková se neohlížela na konvence

osoba   narození   poznámka
Plíšková Naděžda   6. 11. 1934    

Naděžda Plíšková se neohlížela na konvence

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2000/09/12 - 2000/10/31   Naděžda Plíšková: Ticho se musí pěstovat (grafika), Galerie Montmartre, Dům U dvou divých mužů, Praha
2000/09/12 - 2000/10/31   Naděžda Plíšková: Ticho se musí pěstovat (objekty), Galerie Gambit, Praha