Natalie Perkof: Sklenice s/bez vody

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie 209
termín: 2016/12/08 - 2016/12/13

poznámka:
Natalie Perkof je ve výstavním programu tohoto semestru jediná bývalá studentka FaVU. Její působení je pevně spjato s Brnem a její projev se vyznačuje jasnou formu, velkolepými formáty a zkoumání hranic jak formy jako takové skrz její abstrahování – jednak zkoumání možností a přesahů závěsného obrazu směrem k plasticitě a prací se skulpturálními aspekty. Právě tyto aspekty jí řadí ke Kvíčalovské linii, jehož ateliérem také prošla. Svým způsobem by se vlastně dalo mluvit o „Brněnské škole konceptuální malby“. K této škole lze řadit mimojiné i Milana Housera, Petra Kvíčalu, Petra Duba, Ondřeje Kotrče, ale i Jakuba Tajovského.

Její obrazy jsou pevně zakotveny v modernistickém kánonu monumentální formy, redukce a geometrizace, ale zároveň se konstantně zaobírá tématy ženskosti, intimity a identity. Její obrazy často zobrazují jí samotnou anebo ženskou postavu či její fragmenty. Často také čerpá z Moravských folklorních motivů a Ghanských ornamentů, které volně kombinuje a konfrontuje. I používání karbonu jakožto podivně lesklé, haptické tkaniny lze také číst jinak: jedná se o „světle černou“.

Celou její tvorbou prostupuje jistá lehkost a nenucenost, až spontánnost, která je pevně svázána s formální čistotou a vytříbeností. Obrazy vznikají bez plánování a témata se vracejí. Samotný motiv sklenice je podvědomý až obsedantní, zároveň funguje jako metafora emocionální potencionality ženství: sklenice je podstaty funkce buď naplněná nebo vyprázdněná.

Natalie Perkof: Sklenice s/bez vody

osoba   narození
Perkof Pěrková Natalie   25. 11. 1979    

Natalie Perkof: Sklenice s/bez vody

instituce, obec, adresa
Galerie 209, Brno (Brno-město), Údolní 53

Natalie Perkof: Sklenice s/bez vody

osoba   narození
Mrva Jozef   1988