Paul Engelmann

typ výstavy: autorská
místo konání: Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění
termín: 1999/03/11 - 1999/05/02

poznámka:
"Loos oddělil předmět spotřeby od umění a usmrtil bastarda - ornament. Kraus oddělil život od jazyka a usmrtil bastarda - frázi. Wittgenstein oddělil vědu od mystiky a usmrtil bastarda - filozofii".
Těmito slovy charakterizoval olomoucký rodák (nar. 1891) Paul Engelmann přínos našemu století a podstatu tvorby několika svých vrstevníků, spolupracovníků a přátel. Byl typem filozofujícího umělce a meditativního architekta (vystudoval na vídeňské technice a na soukromé stavební škole Adolfa Loose), který svoji projekční a realizační tvorbu omezoval na minimum. Tím více se ovšem věnoval poezii, případně psaní dramat. Žil střídavě ve Vídni a v Olomouci; zde se pohyboval především v rámci židovského intelektuálního a výtvarného kroužku, který pravděpodobně představuje jeden z vrcholů olomoucké kultury 20. století (jeho bratr Peter byl kreslířem a karikaturistou, sestra Anne ilustrátorkou, jeho souputníkem byl jiný olomoucký Loosův žák a rovněž příslušník výtvarně orientované rodiny Jacques Groag ad.). V roce 1934 odjel do Palestiny, kde pokračoval ve své architektonické tvorbě, zabýval se sestavováním antologie z německé poezie, redigoval několik kulturních časopisů
a v neposlední řadě psal vzpomínky na své shora uvedené slavné přátele. Zemřel v Tel Avivu v roce 1965.
Jeho architektonické dílo stojí pod přímým vlivem učitele a přítele A. Loose. Ostatně, Loosovu nejslavnější stavbu - dům na Michalském náměstí ve Vídni - Engelmann doprovodil dnes již proslulou básní, v níž ji mj. přirovnával k "přímému čelu mezi lotry". Z Loosových principů uplatňoval zejména myšlenku prostého, neozdobného průčelí a také ideu Raum - Planu, tj. výškové diferenciace místností podle jednotlivých funkcí.
V celkové kompozici jeho staveb, v dispozičním řešení i v detailech je vždy přítomna příznačná kultivovanost, vyrůstající ze zásad klasické harmonie a současně hluboká znalost života a jeho mnohovrstevných funkcí.
Engelmannovu olomouckému, vídeňskému a izraelskému dílu je věnována putovní výstava, kterou zdejší muzeum umění připravilo ve spolupráci s olomouckou a innsbruckou univerzitou a jeruzalémskou Národní knihovnou. V průběhu výstavy se uskuteční i konference o německy psané literatuře na Moravě.
-pz-

Paul Engelmann

osoba   narození
Engelmann Paul   1891    

Paul Engelmann

instituce, obec, adresa
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47

Paul Engelmann

osoba   narození
Zatloukal Pavel   27. 10. 1948    

Paul Engelmann

osoba   narození
Bakacsy Judith        
Janik Allan        
Václavek Ludvík   28. 4. 1931    
Zatloukal Pavel   27. 10. 1948    

Paul Engelmann

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  1999   Paul Engelmann a Středoevropské dědictví z Olomouce do Izraele
seznam výstav/akcí/událostí
  rok vydání   název (podnázev)
  2006   Přehled výstav 1951-2006

Paul Engelmann

klíčové slovo
architektura
fotografie