František Kupka: Člověk a Země

typ výstavy: autorská
místo konání: Zámek Litomyšl
termín: 2007/06/15 - 2007/07/13

poznámka:
V rámci připomenutí 50. výročí úmrtí jednoho z největších českých výtvarníků bude jako ústřední výstava III. ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle vystaven unikátní soubor fascinujících tušových maleb a kreseb, zobrazujících vývoj lidstva od jeho počátku do konce devatenáctého století, jimiž český malíř přesně před sto lety doprovodil knihu francouzského historika, geografa a publicisty Éliséa Recluse ČLOVĚK A ZEMĚ.
Cyklus zakoupil v roce 1919 od Kupky za 16 tisíc franků Jindřich Waldes. Sbírku za války zabavili nacisté, on sám byl uvězněn v Buchenwaldu. Bratr Sigmund ho sice z koncentračního tábora vykoupil, ale Jindřich zemřel cestou do Spojených států amerických v květnu 1941. V roce 1948 se Kupkovy originály včetně mnoha dalších cenných děl dostaly do majetku Národní galerie v Praze. Sbírka byla na základě restitučních zákonů v roce 1996 vydána Waldesovým dědicům a od nich v roce 2004 soubor získali Jiří Lammel a galerista Zdeněk Sklenář. Za účelem představení unikátního díla vydali knihu František Kupka Člověk a země, graficky upravenou a realizovanou v Číně vynikajícím čínským malířem a pedagogem Shen Shaojunem. Knihu slavnostně "pokřtil" prezident České republiky Václav Klaus a pod jeho záštitou, za značného zájmu světové veřejnosti, bylo souborné dílo představeno v Číně, Kambodži, Thajsku a v Mongolsku. V dalších
Litomyšlská výstava se koná pod záštitou Jeho Veličenstva Norodoma Sihamoni, krále Kambodže. Na vernisáži vystoupí pan Thomas Messer, dlouholetý ředitel Muzea Solomona R. Guggenheima v New Yorku.
Výstavu doplní fotografie Báry Šlapetové, pořízené během konání výstavy Františka Kupky v Mongolsku, projekce filmu František Kupka - Dvoubarevná fuga, 16. června bude možno mimořádně shlédnout předpremiéru dokumentu Thomas Messer - Můj život s Guggenheimem.
zdroj - www.smetanovalitomysl.cz

František Kupka: Člověk a Země

osoba   narození
Kupka František   23. 9. 1871    

František Kupka: Člověk a Země

instituce, obec, adresa
Galerie Zdeněk Sklenář, _

František Kupka: Člověk a Země

osoba   narození
Lammel Jiří   7. 2. 1963    

František Kupka: Člověk a Země

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   František Kupka: Člověk a Země / František Kupka: Man and Earth (Zastavení osmé / The Eighth Station)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   František Kupka: Člověk a Země (k 50.výročí úmrtí)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   Smetanova výtvarná Litomyšl 2007, jež připomene 50. výročí úmrtí Františka Kupky