Karol Baron: Výber z diela

typ výstavy: autorská
místo konání: Nitrianska galéria - Reprezentačné sály
termín: 2006/07/20 - 2006/08/27

poznámka:
http://nitrianskagaleria.sk/event/vyber-z-diela/
Z rozsiahleho diela Karola Barona /1939-2004/, predčasne uzavretého vinou tragickej nehody, predstavujeme dva súbory, nezávislé na sebe, ale súčasne organicky súvisiace ako všetko v tvorbe tejto silnej osobnosti. Prvý súbor vybraných veľkoformátových olejomalieb patrí k vrcholom jeho maliarskeho diela. Druhý tvorí skupinu plošných a priestorových kreácii pod názvom Kabala pochádzajúca z posledných rokov jeho života, ktorá nie celkom dokončená bola prezentovaná po autorovom úmrtí.
Viac ako tridsať rokov bol Baronovým umeleckým krédom surrealizmus. Dávnejšie zaujatie Zen budhizmom mu dovolilo zachovať si vnútornú nezávislosť, a to i od surrealistickej doktríny. Cesta k surralizmu Baronovi neviedla priamočiaro cez jeho parížsku kolísku. Spoločným menovateľom potreby spojiť východné myslenie so západným mu bol základný princíp – pricíp slobody. U Európana Barona nadobudol prevahu nad východnou cestou meditácie aktívny zápas o ľudskejší svet a vzopretie sa moci. Pomocou fantaskna, surrálna, odkrývy absurdnosti. Tu niekde bol zrod veľkej postavy fantázijnej grotesky, maliara Karola Barona.
“Správa o kabale” v tomto cykle pastelov, obrazov,kaziet a objektov načierajúcej do ezoterickej problematiky kabaly Karol Baron pracoval posledných päť rokov života.V prekypujúcich formách vyrozprával svoj príbeho kabaly. Vnímame vonkajšiu výtvarnú stránku týchto diel, bohatstvo invencie, umelecké majstrovstvo.

Karol Baron: Výber z diela

osoba   narození
Baron Karol   13. 9. 1939    

Karol Baron: Výber z diela

instituce, obec, adresa
Nitrianska galéria (1999- ), Nitra (Nitra), Župné námestie 3
Nitriansky samosprávny kraj, _, _

Karol Baron: Výber z diela

osoba   narození
Peterajová Ľudmila   3. 7. 1927    

Karol Baron: Výber z diela

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2006   Karol Baron: Výber z diela