Vasil Artamonov: Studium

typ výstavy: autorská
místo konání: Entrance Gallery
termín: 2018/09/13 - 2018/10/14

poznámka:
V případě vznikající série obrazů, jejíž část je představena na aktuální výstavě Studium v galerii Entrance, se Vasil Artamonov zabývá tématem portrétu a autoportrétu. Desítky pomalovaných desek s ambicí namalovat lepší obraz než ten předešlý, dalo vzniknout kvalitní malířské práci.

Vasil Artamonov pracuje převážně v ateliéru, který sdílí se svým dlouholetým kolegou Alexeyem Klyuykovem. V ateliéru probíhají pravidelné schůzky, scházejí se zde jejich přátelé a dochází ke společným diskuzím. Právě tato setkávání se stala pro Artamonova impulsem k vytváření portrétních obrazů svých přátel. Jeho snahou však není malovat portrétní studie, nýbrž uvolněné obrazy plné formálních experimentů a odkazů na malířskou tradici, především tvorbu vybraných modernistů 20. století. Vasil Artamonov tak čelí minulosti zvoleného média a skrze své bravurní malířské dovednosti vytváří nové obrazové kvality.

Důležitým rysem výstavy je pak autorovo rozhodnutí zapojit obrazy do site specific instalace, která vznikla přímo pro daný prostor galerie Entrance. Jednotlivé malby se tak stávají součástí většího celku, který jim dává možnost nového čtení.

Výstava je výsledkem spolupráce pedagoga Fakulty výtvarných umění v Brně Vasila Artamonova (vystavující) a jeho bývalého studenta Marka Tischlera (kurátor).

Vasil Artamonov: Studium

osoba   narození
Artamonov Vasil   20. 8. 1980    

Vasil Artamonov: Studium

instituce, obec, adresa
Entrance Gallery, Praha, Markétská 28/1, Praha 6 – Břevnov

Vasil Artamonov: Studium

osoba   narození
Tischler Marek   1993    

Vasil Artamonov: Studium

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2021   Galerie Entrance 2005-2019