Andrea Štekrová: Potvary

typ výstavy: autorská
místo konání: Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč)
termín: 2006/11/27 - 2007/01/05

poznámka:
Vernisáž 27. 11. 2006 v 18:00 hodin.
Od 28. 11. 2006 do 5. 1. 2007 proběhne výstava Potvary Andrei Štekrové v Galerii Makráč v Ústavu makromolekulární chemie v Praze - Petřinách. Program galerie se realizuje na základě spolupráce Ústavu makromolekulární chemie a ateliéru sochařství I. Kurta Gebauera VŠUP v Praze a zaměřuje se na výtvarná díla mladé generace i studentů uměleckých škol. Výstava Potvary Andrei Štekrové, absolventky sochařského ateliéru doc. Jana Ambrůze na Fakultě výtvarných umění v Brně, se skládá ze dvou souborů - ze samotných Potvarů - nástěnných objektů z pur pěny, a souborem molitanových obrazů nazvaným Bytová otázka.
Základem pro každý Potvar je pur pěna formátu 90 x 90 x 3 cm, což je výchozí pozice pro autorčino hledání základních vztahů a jednoduchých forem. V této části výstavy autorka zřetelně navazuje na předchozí práci - řadu Molitvarů z r. 2002, kdy vytvářela objekty ze stejného materiálu za pomoci šití.
Druhou částí výstavy je i soubor Bytová otázka. Jedná se o jednoduché geometrické kompozice tvořené linií a plochou, které vycházejí z půdorysů a nárysů současné obytné architektury. Kompozice čtvercového formátu ( 90x90 cm) je výsledkem hledání optimálního výřezu, zjednodušení a znaku - hra s tvarem, poměry, liniemi, které můžeme vnímat jako čistou abstrakci nebo v ní nacházet detaily dveří, schodiště...
Autorka získává žluté plochy na pur pěně nasvěcováním UV světlem přes šablony, výsledkem jsou "malby" v bílo-žluté škále. Využívá přirozených vlastností materiálu a jeho rychlého stárnutí a vědomě pracuje s konečností výtvarného díla. Návštěvník tak během celého času výstavy může pozorovat postupnou proměnu od bíložlutých kompozic k žlutým monochromům.

Andrea Štekrová: Potvary

osoba   narození
Štekrová Andrea   4. 5. 1977    

Andrea Štekrová: Potvary

instituce, obec, adresa
Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i., Praha, Heyrovského náměstí 2, Praha 6