Miroslav Průša: Tváře omezované - Tváře volné

typ výstavy: autorská
místo konání: Oblastní muzeum v Chomutově (Okresní muzeum)
termín: 2008/03/27 - 2008/05/31

poznámka:
-
Mirek Průša je původem z Děčína, kde vystudoval a odkud v roce 1968 se svou manželkou Riou emigroval do Kanady. V Kanadě žil, pracoval a tvořil do roku 2003, kdy se s manželkou a dcerou vrátili do České Republiky.
Mirek Průša maluje od mládí. V Kanadě, zemi která hýří barvami, se z počátku věnoval krajinářství. Časem se ale více a více pouštěl do figurativní malby, které se věnuje dodnes. Během let vystavoval své obrazy v mnoha kanadských galeriích, solově i ve skupinách současných kanadských malířů. Mnoho let působil v Ottawském regionu, kde měl svůj vlastní ateliér. Později se přestěhoval do Ontarijského Londonu.
Nyní žije s manželkou v Praze a stále se věnuje figurální malbě, která mu více umožnuje rozvíjet myšlenky a vyjadřovat pocity ze světa kolem něj.
Mirek Průša se ve svojí tvorbě vyrovnává s lidskou otázkou, kterou se nesnaží řešit, ale podává jí tak jak se mu představuje. At už jsou to podmínky dnešních humánních realit a nebo našeho životního prostředí, v jeho tvorbě je zrcadlena snaha alespoň pochopit naše někdy masově nesmyslné lidské chování a postoje k naléhavým otázkám současnosti a budoucnosti. Zároven se ale v jeho tvorbě často jeví prvky lehkého nadhledu na celý životní proces, lehkost kterou si možná přináší z amerického kontinentu do naší poněkud ztrnulé evropské společnosti.
Figurální i abstraktní motivy jeho obrazů spojuje vitální energie rychlých tahů štětce a odlehčených barevných ploch. Autorovou oblíbenou technikou je akryl, na výstavě se setkáme i s jeho kombinovanými technikami v menších formátech.
"Dočasný je klíčové slovo, ježto svět vždy najde cestu jak se vetřít do mé lidské činnosti. A tak, i když věřím, že je třeba hezkého umění k uklidnění lidské duše, neklidný svět vyhlíží z mnoha uměleckých děl, i mých. Je to umělcova cesta jak poukázat na tvrdé hrany naší existence a tím možná přispět k vylepšení planety…"
Tato Chomutovská výstava pojmenovaná “Tváře Omezované - Tváře Volné “ následuje již několik úspěšných pražských výstav.
www.dionart.cz

Miroslav Průša: Tváře omezované - Tváře volné

osoba   narození
Průša Miroslav   7. 5. 1944    

Miroslav Průša: Tváře omezované - Tváře volné

instituce, obec, adresa
Galerie Dion, Praha, Na pokraji 540/2
Oblastní muzeum v Chomutově (Okresní muzeum), Chomutov (Chomutov), Palackého 86

Miroslav Průša: Tváře omezované - Tváře volné

osoba   narození
Laru Natalia        

Miroslav Průša: Tváře omezované - Tváře volné

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   Galerie Dion (2007-2008)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Miroslav Průša: Tváře omezované - Tváře volné