Vítejte v kapitalismu, vernisáž

typ výstavy: vernisáž/zahájení
místo konání: DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art
termín: 2008/10/18

poznámka:
-
Zahajovací výstavu tvoří čtyři monumentální instalace, jejichž autory jsou – José-María Cano, Michael Bielicky a Kamila Richter (ve spolupráci s Dirkem Reinboldem), Matej Krén, a konečně Jiří Hůla ve spolupráci s Dominikem Langem.
Nejrozsáhlejší expozice Vítejte v kapitalismu!, jež svůj název propůjčila celé výstavě, svým tématem vytváří pro otevření centra DOX pregnantní kontext, jímž je spojení umění se světem médií a kapitálu. Tvoří ji několik obrazových souborů španělského malíře Josého-Maríi Cana, jejichž tématem je symbolika světa finančních transakcí, dotýkajících se nejrůznějších oblastí našeho života.
Videoinstalace Falling Times Michaela Bielického a Kamily B. Richter (ve spolupráci s Dirkem Reinboldem) pomocí počítačového programu v reálném čase vizualizuje nepřetržitý tok zpráv z celého světa a upozorňuje na úlohu zpráv a informací v současné společnosti.
Slovenský umělec Matej Krén je autorem monumentální instalace Sediment, kterou tvoří obrovská zakřivená zeď postavená z knih. Stejně jako Cano, Krén ve svém projevu spojuje novým a šokujícím způsobem materiální a symbolický svět a vytváří tak znepokojivou fyzickou skutečnost.
Unikátní Archiv Jiřího Hůly vznikal od roku 1984 ve formě dokumentace uměleckých aktivit v českých zemích, sám o sobě však může být chápán jako umělecký projekt. DOX požádal mladého umělce Dominika Langa o vytvoření instalace Archivu tak, aby tyto skryté umělecké aspirace vystoupily na povrch.
Výstava se koná pod záštitou Atrura Laclaustra Beltrána, velvyslance Španělska a MUDr. Pavla Béma, primátora Hlavního města Prahy.
www.doxprague.org

Vítejte v kapitalismu, vernisáž

 

Vítejte v kapitalismu, vernisáž

instituce, obec, adresa
DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha, Poupětova 1a

Vítejte v kapitalismu, vernisáž

osoba   narození
Anděl Jaroslav   7. 6. 1949    

Vítejte v kapitalismu, vernisáž

osoba   narození
Dušek Jaroslav   30. 4. 1961    
Válka Leoš   30. 10. 1953    

Vítejte v kapitalismu, vernisáž

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Vítejte v kapitalismu!
projekt
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Vítejte v kapitalismu