Figure of the Martial Art: 1 - 333 at 123

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie FONS firmy Stapro s.r.o.
termín: 2009/10/08 - 2009/11/23

poznámka:
Figure of the Martial Art : 1 - 333 at 123
Michal Tošner, Ph.D. - Katedra antropologických a historických věd

Dámy a pánové,
dovolte mi, abych vás přivítal na výstavě Figure of the Martial Art. Jedná se o skupinovou výstavu Jindřicha Maxe Pavlíčka, Radoslava Škody a Jaroslava Schejbala, která byla pod kurátororským vedením Milana Langra vytvořena pro novou sokromou galerii 123 v Hradci Králové. O této výstavě a o výstavě minerální pot byl uveřejněn článek v a uměleckém časopise Ateliér pod názvem Umění jako boj. Mezi vytavenými díly jsme nalezli spojnici ve figuře bojového umění. Z pojednávaných témat bojového umění vyvstala zrcadlová metafora pojetí umění jakožto boje. Název výstavy figure of the martial Art 1 – 333 odkazuje možná trochu tajemně k číslům. Proč ta čísla? Jde-li o bojová umění jsou čísla důležitá. Stačí připomenout tituly jako 36 komnat Shaolinu nebo čínskou filmovou legendu s názvem Hrdina. V ní je nejvyšším bojovým uměním „smrt na deset kroků“, uměním, jímž bylo možné zabít císaře. Rozhodujícím se však v tomto eposu ukáže číslo jedna vyjádřené ve znaku “vše pod širým nebem“. Jednota říše má větší hodnotu než svár a pomsta. V Číně umění meče vychází z umění kaligrafie. Umění a boj tvoří jednotu.
Správné bojové umění není pouhou obranou ani není násilím. Nepodrobí se, nepyšní, nezneužívá své moci. Bruce Lee, mistr bojových umění, vycházel z taoistického učení Lao-C´eho. Tao je provázeno Ting. Tao znamená Cesta. Staročínské ting bývá překládáno nepřesně jako ctnost. Přesnější by bylo překládat to jako vůli k moci. Vůle k moci je štědrá a rozdávající. Vydávajíc se neubývá. Na učení starého mistra Lao-C´navázal mistr bojových umění Bruce Lee. V jeho podání má bojovník vůli k moci. Chce dokončit svou cestu, neochvějně postupuje po své vlastní trajektorii, z níž ho neodkloní žádná překážka. Překážka je od toho aby byla překonána, nepřítel existuje proto, aby byl pokořen. Vstoupí-li bojovník do služby, je to proto aby aby se zastal toho co považuje za prospěšné.
Tak jednalo 7 statečných a 7 samurajů. Nesnesitelný jim byl pohled na rabskou povahu vesnických rolníků, nesnesitelná jim byla jejich malost. Není to příběh boje dobra proti zlu, je to příběh o probuzené vůli. Japonské umění samurajů shrnuté v knize Hagakure, známé jako Cesta samuraje, spočívá v důrazu na disclínu, uměřenost a odhodlanost a vůli. Cituji:
Je projevem malomyslnosti myslet si, že nemůžemem dosáhnout toho čeho dosáhli mistři. I mistři jsou lidé. Ty jsi taky člověk. Pokud si myslíš, že jsi v něčem horší, brzy tou cestou půjdeš.
A stejně odhodlaní jsou zde zastoupení vystavující. Jejich vůle se projevuje vůlí k tvorbě. To je to co povyšuje život. Podobně pravil Nietzsche, že se na vysokou horu nemáme vystupovat jako soumaři zatížení nákladem, ale tanečním krokem.
Nunchaku na pozvánce je symbolem pozvednutí nejnižších k nejvyššímu, pozvednutí shrbených zad k hrdě vztyčené hlavě. Ping-pongové míčky na pozvánce jsou pak metonymií zápasů a turnajů. , že „jediné na čem záleží je vše pod širým nebem“
Jak zaznělo, kolektvní výstavy Figure of the Martial Art se účastní Radek Škoda, Jindřich Pavlíček, Jaroslav Schejbal. Zvláštním hostem je Michal Kindernay. Svým dílem nazvaným The Grygar Thing, elektroakustincké sepětí mezi obrazem a zvukem, kde navazuje na Grygarovu performace z 60.let, kde nechal kreslit hračky náhodné obrazce. Kindernay převedl tento proces do digitální podoby a vznikly tak obrazce, které dnes můžete vidět. I když Kindernay vychází z konceptu hry, můžeme ho prodnešek začlanit do konceptu bojových umění. Podle badatele koncepce Hommo ludens od badatele Huizingy, boj i válka mají svůj elementární původ ve hře.
Titul figure neodkazuje pouze k číslům, ale také k figurálním zobrazením. Většina vystavených děl má určtý vztah k figuře. Radek Škoda bojovně ukazuje hříšné město malých rozměrů plné důvěrně známých tváří místních mandarínů, pohrobků protektorátu Böhmen und Mären, Schejbal předvádí bojové plemeno arteficielního Ghost Doga Aibo, Pavlíček nás staví před mentální boj probíhající v trávicím traktu mysli. Dle aluze na pozvánce bojová umění vyjadřují emfatickou pravdu gesta ve výzačných okolnostech života.
Uvedl jsem zde několik čísel a stylů bojového umění. V dnešní výstavě je zakódováno 333 narážek na bojové umění....můžete začít počítat....
zdroj: http://www.stapro.cz/galerie/vystavy/pssk.asp

Figure of the Martial Art: 1 - 333 at 123

osoba   narození
Kindernay Michal   1978    
Pavlíček Jindřich   20. 3. 1977    
Schejbal Jaroslav   8. 9. 1966    
Škoda Radomír   1971    

Figure of the Martial Art: 1 - 333 at 123

instituce, obec, adresa
Galerie FONS firmy Stapro s.r.o., Pardubice (Pardubice), Pernštýnské náměstí 51

Figure of the Martial Art: 1 - 333 at 123

osoba   narození
Tošner Michal        

Figure of the Martial Art: 1 - 333 at 123

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   M. T. presents: Figure of the Martial Art: 1 - 333 at 123