Adam Tureček, Kristina Ambrozová: Do It Yourself

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Vernon
termín: 2009/12/11 - 2010/01/29

poznámka:
Celý projekt je reakcí na Diy mainstream, kde se fastfoodově pojaté návody, jež rezignovali na kvalitu řemeslné výroby a materiálu, stávají pouhým doplňkem pro PR výrobců, výrobků a prodejců. DIY idea je v dnešní české společnosti chápaná pohledem maskotů televizních pořadů Kozlíkem šikulou a Ptákem loskutákem. Dá se říci, že polička složená z 3 prkýnek a slepená herkulesem za 1/2 hodiny a natřena “ veselými barvičkami “ je vzorový produkt, přičemž její subjektivní hodnota je dána právě množinou vstupních hodnot> investovaného času, energie, a financí...jež jsou minimální, a proto většinou takovýto homemade končí poměrně brzy v zapomnění. V našem pojetí fenoménu DIY stavíme realizátora (kutila) do pozice co-designéra a výrobce, obohacujeme ho však i o roli producenta a koordinátora lokálních dodavatelů (výrobců). Návody využívají běžně dostupné materiály a technologie kusové a malosériové výroby a mohou sloužit přímo k výrobě /1/ nebo jako výchozí bod pro další customizaci, tak aby lépe vyhovovaly požadavkům realizátora. Předměty nemusí být realizovány vlastnoručně, poměr osobní a externí výrobní složky je věcí realizátora.
V technické dokumentaci jsou zahrnuty volně editovatelné soubory 3D s licencí Creative Common /2/,/ 3/. Veškeré návody, výrobní plány, 3D soubory jsou volně stažitelné z webových stránek projektu na adrese: www.do-it-yourself.cz. Jednotlivé interiérové prvky formálně nepřináší žádné inovace ve smyslu revoluce, ale jsou přísně zkoncentrovanou archetypální formou, jež možná paradoxně nezasáhne široké spektrum potenciálních domácích výrobců, ale tím víc je hozenou rukavici dalším designérům. Grafické zpracování výrobních návodů a propagačních materiálů projektu si s nadsázkou pohrává s formou objektů, cituje je a transformuje tak, aby zaujalo a vyvolalo touhu tyto objekty vlastnit.
Adam Tureček (1975, Hodonín) vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kterou dokončil v roce 2009. Kromě Prahy již vystavoval v německém Frankfurtu, japonském Tokyu či Itálii – Palermu. Od roku 2003 pracoval jako designér na volné noze. V roce 2008 založil s Kristinou Ambrozovou studio AAKKforever cooperate (www.aakkforever.org).
Kristina Ambrozová (1981, Brno) studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, absolvovala také studijní pobyt v Barceloně. Vystavovala v Praze, Brně, Londýně I v italském Palermu na Palermo design week 09. Spolupracovala s několika designérskými studii jako např. TBWA, studio HMS design, podílela se na tvorbě magazinu Chef Gurm. V roce 2008 založila s Adamem Turečkem studio AAKKforever cooperate (www.aakkforever.org).
zdroj - www.vernonfineart.eu

Adam Tureček, Kristina Ambrozová: Do It Yourself

osoba   narození
Ambrozová Kristina   1981    
Tureček Adam   1975    

Adam Tureček, Kristina Ambrozová: Do It Yourself

instituce, obec, adresa
Galerie Vernon, Praha, Heřmanova 12

Adam Tureček, Kristina Ambrozová: Do It Yourself

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   Adam Tureček, Kristina Ambrozová: Do It Yourself
mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (1. 1. - 28. 2. 2010)