Robert Šalanda: Mysli si co chci

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Vernon City
termín: 2010/01/22 - 2010/03/07

poznámka:
-
Po střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti vystudoval Robert Šalanda Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru u prof. J.Sopka. Ještě během studií absolvoval studijní pobyt na Facultad de Bellas Artes Cuenca ve Španělsku, v roce 2008 pak profesní pobyt v Berlíně a residenční pobyt v Egon Schiele Centrum v Českém Krumlově. Právě v posledních dvou zmiňovaných městech vznikla stěžejní část materiálu pro výstavu Mysli si co chci.
Obrazový postprodukt jako rafinovaný vizuální kvíz
Robert Šalanda patří do silné malířské generace nastupující na uměleckou scénu v období přelomu tisíciletí. Od počátku své tvorby vnímá malířské médium jako otevřenou platformu, kterou lze svobodně analyzovat, podrobovat strukturovanému průzkumu i překračovat různými směry. Zásadní teze autorova výrazového experimentu spočívá v důsledném oprošťování obrazu od nánosů a zátěže individuální sdělnosti a zároveň v neustálém poukazování na jinakost a proměnlivost forem a vnímání.
Důraz je kladen na svébytnost vizuálních složek vytvářejících integritu nebo dezintegritu obrazové plochy, která tak zpětně reviduje konvenční vnímání a zpochybňuje ustálená schémata lidské percepce. Do kontextu českého současného umění zařadily Roberta Šalandu především projekty 6. května (2003, galerie Roxy, Praha), Intercity: Berlín – Praha 01 (2004, galerie Mánes Praha; 2005 galerie Haus am Waldse, Berlín), Akné (2006, galerie Rudolfinum, Praha), Resetting/ Jiné cesty věcnosti (2007-08, GHMP, Městská knihovna, Praha) CZ-SK Současná mladá malba (2008, Wennieck gallerie, Brno) nebo Prague Biennale 4 (2009, Karlín Hall, Praha)
Šalanda se pohybuje v rovině fundamentálního malířství. Z pocitu vnitřní naléhavé nutnosti prověřuje samotné výrazové tvarosloví, jeho oproštěnou vizuální podobu, to, jak se toto „tvarosloví“ jeví a jak se může jevit lidskému oku i mysli. Zároveň ho zkoumá ve vztahu k ploše i k formátu (vymezení plochy). V relativně krátkém časovém úseku mezi okem, které obraz zaznamená, a jeho následnou myšlenkovou reflexí nalézá autor meziprostor pro své vizuální ekvilibristiky. Z formy se interpretací stává motiv. V Šalandově pojetí není ale motiv nositelem jediného závazného významu. Naopak, motiv je osvobozován z totality jednoznačnosti postupným rozkrýváním a čtením, které umožňují předem promyšlené vizuální asociační řetězce aplikované na obrazové ploše. Nakonec i s touto plochou je manipulováno. Někde autor užije záměrně neumětelsky upravený, nepravidelný formát (Stojan II, 2007), jinde se stává obraz klubovou vlajkou či praporem (Lampy, 2008). Absurdně působí obraz-stojan zachycující jakési proděravěné, smyslu zbavené červené paravány (Bez názvu, 2008). Ironizována je zažitá představa obrazu jako „okna“ (Okno, 2008). Jinde dochází k množení formátu uvnitř vymezené plochy s důrazem na iluzivní překrývání jednotlivých listů. Používání protismyslné iluzivnosti je další strategií Roberta Šalandy...
Petr Vaňous, Praha, květen 2009
zdroj - www.galerievernon.com

Robert Šalanda: Mysli si co chci

osoba   narození
Šalanda Robert   1. 10. 1976    

Robert Šalanda: Mysli si co chci

instituce, obec, adresa
Galerie Vernon, Praha, Heřmanova 12

Robert Šalanda: Mysli si co chci

mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (1. 1. - 28. 2. 2010)