5. Mezinárodní Bienále Industriální stopy 2009 / AID - akceptace - intervence - destrukce

typ výstavy: kolektivní
místo konání: DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art
termín: 2009/10/01 - 2009/11/01

poznámka:
-
„Název AID odkazuje nejenom k anglickému termínu pro "pomoc / podpora", kterou bezesporu průmyslové dědictví u nás v posledních letech nutně potřebuje, ale především je zkratkou tří strategií, myšlenkových postupů, které se při konverzi nejčastěji používají - akceptace, intervence, destrukce,“ vysvětluje kurátor výstavy Petr Vorlík. Spoluautor výstavy Tomáš Šenberger dodává: „Konverze je téměř vždy spojena se zásahem do původní stavební substance, ale míra zásahu vychází z podmínek konverze, charakteru a formy ochrany budovy a do značné míry i z vnitřního postoje (agresivity) tvůrce.“
Výstavu A I D v rámci 5. mezinárodního bienále Industriální stopy 2009 uspořádalo Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT v Praze ve spolupráci s Centrem současného umění DOX, FA a FSV ČVUT v Praze, VŠUP Praha, FUA TU Liberec ad. Studenti těchto škol vytvořili originální návrhy konverzí celé řady objektů, které na své další využití teprve čekají či čelí definitivní zkáze. Výstava nabízí tak projekty například pro diskutovaný objekt tzv. nuselského mlýna, ledárny v Bráníku, železniční areál v Bubnech, textilku Florian Schmidt v Krnově, nádraží v Ústí nad Orlicí či sladovnu v Českém Těšíně.
Výstava studentských projektů nového využití industriálních památek je zároveň vyústěním pátého mezinárodního bienále Industriální stopy 2009. „Projekty reagují na nová zadání, k nimž daly podnět aktuální diskuse o ohrožených industriálních stavbách,“ říká Benjamin Fragner, jeden z hlavních organizátorů bienále Industriální stopy. „Vnímají mezní situaci zanikající průmyslové éry, kterou prožíváme, v níž se před očima z exploatovaného průmyslového objektu stává ohrožený kulturní monument. Zkoušejí, jak se vypořádat s dědictvím, kterému jsme ještě ne zcela porozuměli, kterého se zatím spíš jen s rozpaky dotýkáme. Jeho poznání, pochopení a novému zhodnocení by měly předkládané architektonické vize napomoci.“
V rámci doprovodných programů Café DOX proběhne 15. října 2009 polemická diskuse, kterou povede jeden z hlavních organizátorů bienále Industriální stopy Benjamin Fragner a kurátor výstavy Petr Vorlík. Více informací k doprovodnému programu najdete na www.doxprague.org.
Bienále Industriální stopy pořádají Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT a Kolegium pro technické památky ČKAIT & ČSSI ve spolupráci s Českým národním komitétem ICOMOS, Národním památkovým ústavem a Ekotechnickým museem. Konference Průmyslové dědictví: ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry je připravována ve spolupráci s British Council. 5. bienále Industriální stopy se koná za finanční podpory Mezinárodního Visegradského fondu (IVF).
Veškeré informace o programu Bienále Industriální stopy 2009 jsou k dispozici na www.industrialnistopy.cz.
zdroj - www.doxprague.org

5. Mezinárodní Bienále Industriální stopy 2009 / AID - akceptace - intervence - destrukce

instituce, obec, adresa
DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha, Poupětova 1a

5. Mezinárodní Bienále Industriální stopy 2009 / AID - akceptace - intervence - destrukce

ročenka
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   DOX Centre for Contemporary Art 2009 Centrum současného umění DOX