Vietnam: Plakáty propagandy

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Veletržní palác
termín: 2010/12/14 - 2011/01/30

poznámka:
Výstava organizovaná Nadačním fondem Eleutheria ve spolupráci s Národní galerií v Praze – Sbírkou moderního a současného umění představí více než 100 děl spojených s rozvojem propagandy ve Vietnamu v období 60.–90.let dvacátého století. 21 z nich pochází přímo ze sbírek The Dogma Collection gallery v Saigonu, která disponuje nejrozsáhlejší sbírkou vietnamského umění.
Vystavené plakáty jsou řazeny chronologicky a zobrazují dvě vývojové fáze, kterými tyto plakáty vietnamské propagandy procházely. První je věnována boji za sjednocení země a následné válce se Spojenými státy americkými, která sahá až ke konci 70. let. Druhá fáze se věnuje období, kdy se plakát stává prostředkem poukazujícím na vedoucí roli komunistické strany uvnitř vietnamské společnosti. Výzvy, kterým je třeba čelit, jsou různé: nejsou to již předchozí početné invaze (počínaje invazí Francie a Spojených Států Amerických až po sousedící Činu), ale problém modernizace.
Při této příležitosti vychází také katalog vystavovaných děl. Trojjazyčné vydání (v anglickém, českém a italském jazyce) obsahuje úvodní stať prezidenta Nadace Eleutheria, pana Francesca Augusta Razetta. Dalšími autory jsou pak například ředitel Národní galerie v Praze prof. Tomáš Vlček nebo významný italský kritik umění prof. Vittorio Sgarbi, který je ředitelem Ústavu památkové péče města Benátek a kurátorem řady uměleckých výstav v Itálii a v zahraničí. Monografie je doplněna barevnými reprodukcemi veškerých vystavených děl a bibliografií.

Vietnam: Plakáty propagandy

osoba   narození
Do Xuan Doan   1934    
Huy Oánh   1930    
Huynh Van   1921    
Tran Mai   31. 1. 1931    

Vietnam: Plakáty propagandy

instituce, obec, adresa
Nadační fond Eleutheria, Praha, Karlova 19
Národní galerie v Praze, Praha, _

Vietnam: Plakáty propagandy

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   Vietnam: Plakáty propagandy / Propaganda Posters / Manifesti di propaganda
mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2011   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (1. 1. - 28. 2. 2011)

Vietnam: Plakáty propagandy

klíčové slovo
plakát
propaganda
vietnamský plakát