ART IN-BOX

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Dům pánů z Kunštátu
termín: 2010/12/15 - 2011/01/30

poznámka:
Čsko-italská kolektivní výstava
v rámci cyklu přednášek Marginálie
Umělecký projekt ART IN-BOX vznikl na podnět Susanny Horvatovičové jako projekt výstavy putující po světě, která se přitom může vejít do kufru. První česko-italská kolektivní výstava ART IN-BOX je zorganizována kurátorkami Susannou Horvatovičovou a Terezou Rullerovou v rámci cyklu přednášek Marginálie u příležitosti výročí 100 let Domu umění města Brna. Zahájení výstavy budou otevírat performances českých umělců: Darina Alster a Milan Salák.V sekci výstavy nazvané "made in Italy" jsou pozváni italští umělci a výtvarnici, kteří žijí delší dobu v Itálii: Alessio Ancillai, Ennio Alfani, Massimo Arduini , Michal Blumenfeld, Natsumi Di Vito Chirico, Uemon Ikeda, Alberto Parres, Giuliano Pastori, Eugenio Percossi, Federica Polidoro, Pupillo, Elia Sabato, Chiara Tommasi.
Do sekce “made in Czech Republic” jsou pozváni umělci z Prahy: Darina Alster, Michal Cab, Jiří David, Jaro Dufek, Petr Krátký, Radim Labuda, Milan Salák, Lucie Skřivánková, Dagmar Šubrtová, Klára Vystrčilová. Z Brna jsou do projektu zapojeni: Filip Nerad, Anna Balážová, Ondřej Homola, Jan Šrámek, Tereza Rullerová & Vít Musil.
Česko-italská kolektivní výstava ART IN-BOX je koncipována jako celková instalace různých postprodukčních boxů. Instalace se stane tajemným prostorem, symbolem identity mezi formou, obsahem a funkcí, ale i měřítkem dnešního vývoje umění a architektury. Projekt je zaměřen na téma souvislostí mezi městem a přírodou, které je dáno přesnými rozměry 20x20x20 cm. ART IN-BOX přepokládá dvojznačnou hru mezi krabicí a obsahem, ale také mezi velikostí výstavní síně a miniaturností jednotlivých prací.
Koncept výstavy je inspirován ready-mady Marcela Duchampa a pozdějšími krabičkami Fluxus Boxes. Skrz historii od M. Duchampa po J. Cornella měla krabička různé formy, od montáže po koláže a tvorbu objektů. Box se později stal multifunkčním prvkem v oblasti reklamy a designu. Do Fluxus Boxes bylo například možné poskládat všechno, objekty, rébus z písmen a reklamy, památky i banální věci všední spotřeby.
Podle Teorie systému objektů Jeana Baudrillarda a dnešního vývoje Teorie postprodukční práce kritika Nicolasa Bourriauda, je společnost “posedlá“ věcmi, tak naopak věci jsou manipulované společností. V tomto směru se ART IN-BOX stává hrou mezi konceptuálním a konkrétním objektem, spojuje tradiční techniky s experiméntálními médii, videem a postprodukční prací. Tato česko-italská výstava se stavá výrazem procesu tvůrčích jevů a jejich vzájemných vztahů: krabička se stavá virtuálním kontejnerem multimediálních instalací, poštovním balíčkem nebo trezorem vzpomínek.
ART IN-BOX není projekt kopírující Fluxus, ani tradiční výstava malby a plastiky. Ukazuje se proměnlivá "magická krabička", která může být nalezená na každém rohu ulice, v urbanistických projektech i galeriích. Je to jen hra a okouzlující kombinace náhody a nutnosti, kterou používáme v každodenním životě: Post Box - Mailbox - Artbox - Eco Box - Kits Box – White Box - Box In Box – Art In Box ...

ART IN-BOX

osoba   narození
Alster Darina   4. 6. 1979    
Balážová Anna   1987    
Cáb Michal   19. 9. 1980    
David Jiří   28. 8. 1956    
Dufek Jaroslav   19. 9. 1976    
Homola Ondřej   7. 2. 1984    
Hosnedlová Vystrčilová Klára   1990    
Jindrák Skřivánková Lucie   15. 12. 1982    
Krátký Petr   16. 12. 1985    
Labuda Radim   13. 3. 1976    
Musil Vít        
Nerad Filip   29. 9. 1977    
Rullerová Tereza   20. 10. 1987    
Salák Milan   12. 6. 1973    
Šrámek Jan   1983    
Šubrtová Dagmar   5. 3. 1973    

ART IN-BOX

instituce, obec, adresa
Dům umění města Brna, Brno (Brno-město), Malinovského nám. 2

ART IN-BOX

osoba   narození
Horvatovičová Susanna   3. 1. 1976    
Rullerová Tereza   20. 10. 1987