Stěna

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie G99
termín: 2010/12/15 - 2011/02/13

poznámka:
-
Vystavující umělci
Jakub Adamec a Petr Štark, Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, Josef Bolf, Petra Doležalová, Pavel Doskočil, Daniela Dostálková, Pavel Dvořák, Richard Fajnor, Guma Guar, Lukáš Hájek, Milan Houser, Pavel Humhal, Anneta Mona Chişa, Ladislav Jezbera, Tereza Kabůrková, Jan Kadlec, Michal Kalous, Petr Kamenický, Barbora Klímová, Lenka Klodová, Zdena Kolečková, Eva Koťátková, Jakub Lipavský, Petr Lysáček, Jiří Maška, Vojtěch Míča, David Možný, Eva a Martin Mrázikovi, Jan Nálevka, Maria Pask, skupina Pondělí, skupina Record, Rosenbergovo muzeum ve Violíně, Pavel Ryška, Rhiannon Silver, Matěj Smetana, Jan Stolín, Tomáš Svoboda, Jan Šerých, Michaela Thelenová, Jan Výtiska, skupina VY3 – Aleš Hudeček, Martin Zet.
Galerie je místo, kde má každý svou úlohu a všechno svá pevně stanovená pravidla. Je to prostředí důsledně rozdělené na to, co je k vidění před stěnou nebo na stěně, a na zákulisí, na to co zůstává skryté za zdí. Sté výročí Domu umění se stalo příležitostí se na jednu takovou stěnu (přesněji stěny) důkladně a z obou stran podívat. A zároveň tak představit jeho mladší pokrevní příbuznou – Galerii G99, a to ve snaze nevystavit pouze její obvyklé „náplně“ jako připomínku její existence, ale vystavit samotnou celou galerii.
Zepředu každé galerijní stěny jsou divákovi předkládána díla, jedno střídá druhé. Trvale jsou všechna díla uchovávána pouze prostřednictvím dokumentace, našich vzpomínek a zážitků, které nám zprostředkovala. Po desetiletém pomyslném nabalování jsou opět na jedné ze stěn G99 vystavena všechna díla na svém původním místě, které si před lety dočasně zabrala. Nejedná se tedy o výběr z toho nejlepšího, co galerie nabídla, ale o kompletní průchozí archiv tří stěn, které se svým charakterem podobají třem různým místům, jež galerie po tuto dobu využívala. Jednalo se o adresy na Benešově ulici, suterén Domu pánů z Kunštátu a nynější přízemí Domu pánů z Kunštátu.
Za každou výstavou stojí tým lidí, který ji připravoval a který se o ni stará: v případě G99 je to úklid, dozor výstav, ostraha, pokladní, správce budovy, fotograf, výstaváři, ekonom, PR pracovník, kurátor galerie a ředitel zřizující instituce. Za stěnou je divákovi odhaleno místo, kde se výstavy připravují, oživlé zákulisí. Zeď, která dělí prostor G99 na této výstavě, symbolizuje předěl mezi „nedotknutelným“ dílem a provozní částí, která jej zprostředkovala.

Stěna

instituce, obec, adresa
Dům umění města Brna, Brno (Brno-město), Malinovského nám. 2

Stěna

osoba   narození
Lang Dominik   1. 8. 1980