Jitka Teubalová: Ona

typ výstavy: autorská
místo konání: Café Amadeus
termín: 2010/11/30 - 2011/01/09

poznámka:
-
Café Amadeus
Cyklus moderních madon Ona Jitky Teubalové (*1975) vystaví od 30. listopadu galerie v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea Olomouc. Fotografka, překladatelka a tanečnice latinskoamerických tanců, žijící momentálně v Buenos Aires, se na desítce barevných snímků vrací k základnímu tématu křesťanské ikonografie a vizuálně atraktivní formou se pokouší o jeho aktualizaci.
„Tvorba Jitky Teubalové na první pohled čerpá z tradice české inscenované fotografie 80. let 20. století a zkušenému divákovi neunikne spojitost s dílem například Pavla Máry či Dity Pepe. Její portréty moderních matek jsou cíleně stylizované a vycházející z ikonografie západoevropského výtvarného umění. Současně však čerpá ze studia produktů lidové zbožnosti. Nové je právě spojení tradiční ikonografické formy námětu s banálně barvotiskovým ztvárněním fotografií, které imitují laciné pouťové tisky a zbožné svaté obrázky,“ řekla k vystavenému cyklu kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová. Tento konceptuální charakter fotografií podle ní Teubalová zdůrazňuje i tím, že snímky výstavního formátu doplňuje i jejich reprodukcemi na malých kartičkách, podobajících se svatým obrázkům.
„Více než z hlediska náboženského mě madonky zajímají jako společensko-kulturní fenomén s jeho lidovým přisvojováním,“ vysvětlila sama Teubalová. „Zaujala mě přitom estetika lidových ´svatých´ obrázků madonek, jejich až přesycená či posunutá barevnost a jistá naivnost,“ dodala absolventka bakalářského studia na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Její zájem o specifické téma umocnily i vlastní zkušenosti s mateřstvím a také zážitky z dlouhodobého pobytu v Latinské Americe. „Zde jsou totiž madonky věcí veřejnou a jejich zlidovělé obrázky či sošky a jiné artefakty cirkulují, kromě kostelů také v metru, autobuse nebo na pouličních oltářcích,“ řekla. Ve vystavovaném portrétním souboru se přitom podle vlastních slov snažila zachytit „zvláštní tajemnou energii tajemných zjevení, které potkávám v městských parcích či na venkově, v okolí jejich bydliště, na místech jejich procházek“.

Jitka Teubalová: Ona

 

Jitka Teubalová: Ona

osoba   narození
Teubalová Jitka   31. 1. 1975    

Jitka Teubalová: Ona

instituce, obec, adresa
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47
Slezská univerzita, Institut tvůrčí fotografie, Opava (Opava), Bezručovo nám. 13

Jitka Teubalová: Ona

osoba   narození
Bieleszová Müllerová Štěpánka   28. 9. 1971    

Jitka Teubalová: Ona

osoba   narození
Štreit Jindřich   5. 9. 1946    

Jitka Teubalová: Ona

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2011   Ona
katalogová pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   Jitka Teubalová: Ona