Filip Cenek a Ivan Palacký: Koberce, záclony

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie U dobrého pastýře
termín: 2011/04/13 - 2011/05/25

poznámka:
-
„Koberce, záclony“ je především název pro živý pódiový projekt improvizované synergie abstraktních zvuků a obrazu. V tomto výjimečném případě uvedou Ivan Palacký (zvuk) a Filip Cenek (obraz) jak dokumentaci svého posledního programu, založeného na manipulaci se zvuky vody (H2Oise), tak i instalaci, ve které představí svou extrémně pomalou cestu do zdrojových kódů obou zkoumaných médií.
Práce se zvukem si tentokrát bere inspiraci z vizuální oblasti a připomíná zírání do autostereoskopických obrázků: těch obdélníků, které jsou na první pohled jenom shlukem chaotického tečkování, ale za určitých okolností (pohled „za“ obrázek) vystoupí ze změti bodů a kolotání šedých plošek trojrozměrný objekt.
Stejně tak i uprostřed navrstvených terénních nahrávek, není-li sluch zaostřen do určitého bodu, ucho vnořený zvuk nerozpozná a celá kompozice zůstane jen plochým šedým hlukem. Přehráváme-li ovšem nahrávku zpracovanou metodou „zvukové intarzie“ na rozličných aparaturách, všimneme si přirozeně různé míry zaostření: jednou jsou vetknuté zvuky transparentní a vystupují zřetelně nad hladinu, podruhé je slyšíme natolik nezřetelně, že se přirozeně ptáme: „Je to tam vůbec?“

Filip Cenek a Ivan Palacký: Koberce, záclony

osoba   narození
Cenek Filip   25. 3. 1976    
Palacký Ivan   1967    

Filip Cenek a Ivan Palacký: Koberce, záclony

instituce, obec, adresa
Brněnské kulturní centrum, Brno (Brno-město), Radnická 2 – 10