Kontakt. Sbírka Erste Bank Group

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Středočeského kraje (GASK)
termín: 2010/05/08 - 2010/08/29

poznámka:
_
Výstava vznikla ve spolupráci se sbírkou Kontakt finanční skupiny Erste Bank. „Kontakt“ je rozsáhlá umělecká sbírka skupiny Erste Bank, která je vůbec poprvé ve své historii prezentována v českém prostředí.

Sbírka je zaměřena na moderní a současné středoevropské a východoevropské umění od druhé poloviny 20. století, včetně jeho uměleckohistorického diskurzu. Zahrnuje v sobě nejvýznamnější konceptuální tendence šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let. Kontakt svým zájmem o umění ze zemí bývalého východního bloku vytváří přirozený celistvý kontext evropské kulturní historie a nedávné minulosti, která stále není dostatečně prozkoumána. Sbírka byla sestavována ve spolupráci s mezinárodním týmem kurátorů a historiků umění a vznikala od roku 2004. Podle jejich vlastního vyjádření je jejím cílem „reflektovat politickou a ekonomickou transformaci v Evropě a hodnotu umění na pozadí specifického kulturního, sociálního a ekonomického vývoje v post-socialistických zemích“.

Výběr uměleckých děl pro prezentaci sbírky Kontakt v GASK je „ušitý na míru“ přímo pro nově zrekonstruované prostory Jezuitské koleje. Z velké míry jde o díla performativně-vztahového charakteru, jejichž význam byl vytvářen v kontextu. Přehlídka výstavy přináší divákovi kromě velmi osobitých estetických kvalit i nové souvislosti v oblasti rodových studií, výzkumu paměti, sociální interakce či každodennosti a jejích rituálů. Ve sbírce zastoupené české a slovenské umění je zařazené do přitažlivého kontextu mezinárodní komparace a konfrontované s aktuální současnou uměleckou produkcí. Výstava sbírky Kontakt v GASK je v pořadí třetí ucelenou přehlídkou rozsáhlého souboru konceptuálního a performativního umění po Muzeu moderního umění /MuMoK/ ve Vídni (2006) a Muzeu moderního umění v Bělehradě (2007).
www.gask.cz

Kontakt. Sbírka Erste Bank Group

osoba   narození
Kovanda Jiří   1. 5. 1953    

Kontakt. Sbírka Erste Bank Group

instituce, obec, adresa
Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora), Barborská 53/24

Kontakt. Sbírka Erste Bank Group

osoba   narození
Ševčík Jiří   13. 3. 1940    
Ševčíková Jana   13. 4. 1941    

Kontakt. Sbírka Erste Bank Group

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   Monument transformace v praxi (Otevření GASKu v Kutné Hoře)
  2010   Posedlost archivem (První sezona GASK v Kutné Hoře)
informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   Emil Filla, Collection 1/2/3, Illumination, Contact
  2010   Emil Filla, Sbírka 1/2/3, Iluminace, Kontakt