Otakar Kubín: Francouzské reflexe

typ výstavy: autorská
místo konání: Veletržní palác
termín: 2009/08/18 - 2009/11/06

poznámka:
Veletržní palác - Grafický kabinet, 3. patro

Život a dílo Otakara Kubína (1883 Boskovice - 1969 Marseille) jsou spojeny s Francií, s jeho úspěchy na slavných pařížských salonech. Malíř, grafik a sochař byl členem avantgardní skupiny Osma a představitelem pařížské školy. Přes vlivy Gauguina, van Gogha a osobité pojetí kuboexpresionismu došel k radikálnímu odklonu k jistotě neoklasicismu a ke krajině Provence, kde prožil většinu života s francouzskou identitou jako Othon Coubine.

Kubínova kresba a grafika měla vedle jeho známé malířské tvorby spíše intimnější roli. Odlišnost výtvarného projevu nevycházela jen z podstaty těchto médií, ale z potřeby jiného způsobu řešení podobných témat. V grafice nejvíce využíval techniku leptu, kterému se naučil v Paříži kolem roku 1908 u grafika T. F. Šimona; později ve dvacátých letech se k němu vrátil. Mezi tím, ve svém nejvýraznějším - kubistickém - období, si našel v dřevořezu odpovídající formu, která je spojena s jeho nejexpresivnějšími figurami z cyklu Lidské bídy z roku 1914. Válečná léta Kubína osobně zasáhla a znamenala i konec jeho proměn a intenzivního hledání. Definitivně opustil svůj výrazný projev a počátkem dvacátých let se odstěhoval do Provence. Našel si zde trvalé motivy v krajině kolem Apt a Simiane, v imaginárních portrétech a aktech žen, jejichž zobrazení přenesl do ideálního řádu neoklasicistní formy, do abstrahované uvolněné lehké linie, v níž splynulo světlo, barva a prostor v jeden celek. Měl cit pro přesnou konstrukci a kompozici v jednoduchých naznačených objemech, čemuž vyhovovala linearita kresby stejně tak jako v technice leptu a suché jehly. Kromě uvedených témat se věnoval také antickým příběhům, jejichž podobenství aktualizoval. Tento Kubínův komorní projev vyhledávali především francouzští nakladatelé, a na jejich objednávku tak vzniklo několik volných ilustrací s antickou tematikou.

Otakaru Kubínovi-Coubinovi se slovy Antonína Matějčka „...zdařilo srůsti s uměním francouzským tak, že jest jeho umění chápáno a milováno jako produkt francouzský a vystavené jeho dílo působí na nás jako umění proniklé duchem románským, jako umění západní, prosté stop prozrazující cizí rod původ..."

Otakar Kubín: Francouzské reflexe

osoba   narození
Kubín (Coubine) Otakar   22. 10. 1883    

Otakar Kubín: Francouzské reflexe

instituce, obec, adresa
Národní galerie v Praze, Praha, _

Otakar Kubín: Francouzské reflexe

osoba   narození
Novotná Zuzana   27. 2. 1956    

Otakar Kubín: Francouzské reflexe

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   Otakar Kubín: Francouzské reflexe / French Reflection
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   Kubín a Balcar: Dvě výročí