RONALD MORAN: pohled do instalace /installation view\r\n(http://www.futuraproject.cz)

Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Centrum pro současné umění Futura
termín: 2008/09/23 - 2008/11/30

poznámka:
vystavující umělci: Aequator lab (Maria Rosa Jijon, Juan Esteban Sandoval ve spolupráci s Fabianem Kuevou) / EC / CO/, Alexander Apóstol / VE /, Patricia Bueno / PE/, Tania Bruguera / CU/, Jota Castro / PE/, Donna Conlon / US / PA/, Juan Downey / CL/, Regina José Galindo / GT/, Alejandro Gomez De Tuddo / MX/, Diango Hernández / CU/, Antonio Manuel / P T/ BR/, Ronald Moran / SV/, Carlos Motta / CO/, Iván Navarro / CL/, Giancarlo Pazzanese /CL/



Poslední dobou se v Latinské Americe vynořilo nové umělecké hnutí, jehož působení na současné umění je novátorské a tvůrčí. "Archivo Sur" nevzbuzuje pozitivní ohlas jen u odborné kritiky, ale stejně tak představuje možnost navázání kontaktu s oblastí, která prošla hlubokou sociální, politickou a kulturní proměnou.

Jazyk, užívaný umělci, kteří patří k tomuto směru, hraje důležitou roli ve světě vizuálních představ. To, co se objeví na povrchu, je sbírka přeludů, které ale stále navazují na fundamentální realismus. I ty nejvíce vizionářské a halucinační konstrukce se týkají důležitých otázek jako jsou identita, rasa, třída, víra, pohlaví či sexualita. Rozmanitost je zdůrazněna multiplicitou a deformitou s vědomím sociálních a etických rozdílů.

Zkoumání nevědomých obav se odehrává v souvislosti s jejich nevyhnutelným vztahem k úzkosti vycházející z lidské křehkosti, karneval a masky se tak stávají pouhou záminkou fetišismu nabízeného divákům. Právě experimentování s novými médii a konfrontace s nedávnými i pradávnými vzpomínkami představovaly onen přístup, který mě zajímal v době, kdy jsem začal pracovat na tomto projektu. Cílem, který se skrývá za takovým vizuálním zkoumáním a který je zároveň součástí většího, konkrétněji zaměřeného projektu, je zachytit rozmanitost a pluralitu.

Umění nese morální a duchovní zodpovědnost, odmítá jakýkoliv typ fikce a hovoří bez vytáček. Výstava představuje umělce jako "Aequator lab", (Maria Rosa Jijon, Fabiano Kueva, Juan Esteban Sandoval), Alexander Apóstol, Patricia Bueno, Tania Bruguera, Jota Castro, Donna Conlon, Juan Downey, Regina José Galindo, Alejandro Gomez De Tuddo, Diango Hernández, Antonio Manuel, Ronald Moran, Carlos Motta, Iván Navarro. Jejich díla nejsou přesným popisem, ale zkoušejí navodit sarkastickou a dvojsmyslnou hru myšlenek, jíž se všichni účastníme. Do obrazů jsou integrovány protiklady posvátného a světského, nevinnosti a zkaženosti, dobra a zla. Vedou dialog prostřednictvím existenciálních otázek. Kdo jsme my skrývající se za maskami? Je naše nahota to, co obnažuje náš zmatek? Nebo je snad náš zmatek tím, co nás obnažuje a vystavuje pohledům?

Tyto otázky hledají svou odpověď a stávají se středem pozornosti stejně, jako když odpovídáme a klademe důraz na otázky v románu, jež nechceme zapomenout, a jako podtrháváme verše, které si chceme uchovat v paměti poté, co zavřeme knihu. Díla jsou kousky a cáry oné paměti, která patří jim, ale stává se naší.

Latinská Amerika je úlomkovitá, ale vyjadřuje se jednotně, příznivě nakloněná nezadržitelnému rozšíření vlastní kultury, vědomá si svého bytí. Proces přivlastňování využívá jako nástroj komunikace a vytříbení etického idiomu, kterým prozkoumává svoji vlastní vůli k vědění.

Jazyk těchto umělců, tj. video, film či diaporama hraje konkrétní úlohu ve vizuálním světě, je realistické povahy, odvážný a vizionářský natolik, aby mohl vytvořil „cadavre exquis" toho, co představuje současnou latinskoamerickou identitu.

Antonio Arévalo

(http://www.futuraproject.cz)

Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou

RONALD MORAN: pohled do instalace /installation view\r\n(http://www.futuraproject.cz)
ANTONIO MANUEL: Semi/otica, 1968, video, 6 min.\r\n(http://www.futuraproject.cz)
GIANCARLO PAZZANESE: pohled do instalace /installation view\r\n(http://www.futuraproject.cz)
AEQUATOR LAB: pohled do instalace /installation view\r\n(http://www.futuraproject.cz)
CARLOS MOTTA : La pesca milagroza, 2001, fotografie / photography\r\n(http://www.futuraproject.cz)
 

Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou

osoba   narození
Apóstol Alexander   1969    
Bruguera Tania   18. 7. 1968    
Bueno Patricia        
Castro Jota   1969    
Conlon Donna   1966    
Downey Juan   11. 5. 1940    
Galindo Regina   1974    
Hernández Diango   1970    
Jijon Maria   1968    
Kueva Fabian        
Manuel Antonio   1947    
Morán Ronald   1972    
Motta Carlos   1978    
Navarro Iván   1972    
Pazzanese Giancarlo   1976    
Sandoval Juan   1972    
Tuddo Alejandro   1962    

Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou

osoba   narození
Arévalo Antonio        

Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Archivo Sur: Umění mezi identitou a maskou / Art Between Identity and the Mask