Mies van der Rohe Award 2011: Evropská cena za současnou architekturu

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Veletržní palác
termín: 2012/11/08 - 2013/01/06

poznámka:
Výstava
Ve dnech 9. listopadu 2012 - 6. ledna 2013 pořádá Zlatý řez ve spolupráci s Nadací Mies van der Rohe v Barceloně a Národní galerií v Praze výstavu Mies van der Rohe Award 2011 / Evropská cena za současnou architekturu. Tato putovní výstava je nejucelenější a nejkvalitnější přehlídkou současné evropské architektury.

Výstava představuje v plánech, fotografiích a textech 45 nejlepších evropských staveb, vybraných mezinárodní porotou, jmenovanou Nadací Mies van der Rohe v Barceloně. Stavby, které splňují podmínky nominace - byly dokončeny v posledních dvou letech, byly navrženy evropským architektem a postaveny v jedné ze 31 evropských zemí, nominuje do soutěže početná skupina nezávislých expertů a národní architektonické komory a instituce, sdružené v Evropské radě architektů. Výstava ve stručnosti seznamuje návštěvníky i s historii Ceny a s průběhem jednání poroty včetně odůvodnění výsledků.

Evropská cena za současnou architekturu byla poprvé udělena v roce 1988 a je považována za nejprestižnější ocenění pro evropského architekta současnosti. Po slavnostním vyhlášení výsledků Ceny putuje výstava finalistů po evropských hlavních městech. Zlatý řez jako partner Evropské ceny za současnou architekturu v České republice přiváží výstavu do Prahy již od roku 2004, letos podruhé ve spolupráci s Národní galerií přímo do Veletržního paláce.

Smyslem Ceny je zpřístupnit současnou architekturu veřejnosti a zejména mladé generaci: proto je vstup na výstavu pro studenty vysokých škol každý čtvrtek odpoledne od 15 hodin volný.

Cena
Cena Evropské unie za současnou architekturu, jak zní přesný překlad oficiálního názvu, je nejprestižnějším oceněním pro evropské architekty a jejich realizace. Smyslem ceny je podpořit tvořivost v současné architektuře a ukázat, jak významnou roli hraje současná architektura při tvorbě evropské společnosti a kultury. Cena zdůrazňuje význam architektury jako spolutvůrce veřejného prostoru, jednoho z rozhodujících faktorů, které ovlivňují kvalitu života.

Bienální cenu udělují jednou za dva roky společně Evropská unie a Nadace Mies van der Rohe se sídlem v Barceloně. Cena není nijak omezena co do měřítka či programu stavby. V každém ročníku najdeme soukromé domy i veřejnou bytovou výstavbu, muzea a kulturní instituce, vzdělávací, zdravotnické a sportovní stavby, stejně jako velké infrastrukturní projekty a dopravní stavby.

Cena obnáší částku 60.000 € pro vítěze a 20.000 € pro držitele Zvláštního uznání pro začínajícího architekta. Oba laureáti odbrží rovněž sošku, evokující Barcelonský pavilon Mies van der Rohe, který je symbolem nejen této Ceny, ale především vrcholné architekonické tvorby a inovace.

Porota Evropské Ceny za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award se rozhodla udělit Cenu v roce 2011 budově Neues Museum v Berlíně, jejímíž autory jsou David Chipperfield Architects ve spolupráci s Julianem Harrapem. Zvláštní cenu pro začínající architekty 2011 získali Ramon Bosch a Bet Capdeferro za Dům-koláž v Gironě ve Španělsku.

Faktická data o výstavě

Putovní výstavu připravila Fundació Mies van der Rohe, Barcelona, www.miesbcn.com
Pražskou zastávku výstavy připravil Zlatý řez, Praha, www.zlatyrez.cz

Místo konání:
Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 - Holešovice
9. listopadu 2012 - 6. ledna 2013

Pořadatelé výstavy:
Zlatý řez
Fundació Mies van der Rohe Barcelona
Národní galerie v Praze

Ve spolupráci s:
Fakulta architektury ČVUT
Česká komora architektů

Kurátorky výstavy / Zlatý řez: Irena Fialová, Jana Tichá
Komisařka výstavy / Národní galerie v Praze: Radomíra Sedláková

Výstava se koná za finanční podpory:
Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Prahy.

Mies van der Rohe Award 2011: Evropská cena za současnou architekturu

osoba   narození
Burian Petr   9. 4. 1970    
Fiala Stanislav   15. 3. 1962    
Fránek Zdeněk   26. 8. 1961    
Jiran Zdeněk   13. 3. 1959    
Kohout Michal   8. 3. 1964    
Kolařík Radek   3. 3. 1964    
Pleskot Josef   3. 12. 1952    
Rudiš Martin   13. 3. 1955    
Šrámková Alena   20. 6. 1929    
Tichý David   1969    

Mies van der Rohe Award 2011: Evropská cena za současnou architekturu

instituce, obec, adresa
Česká komora architektů, Praha, Josefská 34/6
České vysoké učení technické, Fakulta architektury, Praha, Thákurova 7
Národní galerie v Praze, Praha, _

Mies van der Rohe Award 2011: Evropská cena za současnou architekturu

skupina, *vznikla, poznámka
AP Atelier / Josef Pleskot, *

Mies van der Rohe Award 2011: Evropská cena za současnou architekturu

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   České nominace na cenu Miese van de Rohe
  2012   Kalendárium kulturních událostí