Ivan Sobotka

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Středočeského kraje (GASK)
termín: 2012/11/25 - 2013/04

poznámka:
zahájení 24.11.2012

První velkou monografii malíře vydává nakladatelství Argo a Galerie Středočeského kraje k výstavě konané od konce listopadu 2012 do začátku dubna 2013 v GASK - Kutná Hora. Monografie zabírá bezmála celé dílo Ivana Sobotky od raných olejů z padesátých let minulého století až po kvaše ze začátku druhého milénia. Výstavou chceme ukázat vlastní výbor ze Sobotkova díla. Podstatná část naší pozornosti patří tvářím - kvašovým portrétům neobyčejné síly. Obrazům bezmála monochromním, které mluví nejprostší linkou výrazu tváře a očí.

Sobotka byl výrazný duchovní umělec, jemuž se nedostávalo pozornosti, protože o žádnou nestál. Maloval zcela svobodně a živil se proto zásadně něčím jiným. Výstavy nechtěl, vernisáží se většinou neúčastnil, publicitě vzdoroval.

Pojilo ho přátelství s Věrou Novákovou a Pavlem Brázdou (jejich monografie už Argo vydalo). Inspiroval se především produkcí vydavatelské dílny Josefa Floriana a byl radikálním pokračovatelem portrétu románského stylu. Tradici pozdější malby bezmála zavrhl a nacházel zálibu až v moderně.

IVAN SOBOTKA (narozen v Moravských Budějovicích 1927, zemřel v Praze na Smíchově 2008), malíř, vystudoval v letech 1946–1951 AVU u profesorů Sychry a Pukla. Vystavoval například v galeriích Litera, Navrátil, Ztichlá klika, Klatovy–Klenová, Moravské galerii, Mostě a Lyonu, účastnil se též výstav pořádaných Revolver Revuí (Vidět to tak Hermína, Z výtvarného světa Revolver Revue, Pocta Madoně). Od roku 2003 jsou jeho práce zastoupeny v Národní galerii. Laureát Ceny Revolver Revue za rok 1998. (převzato a upraveno z Revolver Revue).

Na tento projekt byla poskytnuta účelová dotace ve výši 160 000,- ze strany Státního fondu kultury ČR.

Ivan Sobotka

osoba   narození
Sobotka Ivan   4. 2. 1927    

Ivan Sobotka

instituce, obec, adresa
Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora), Barborská 53/24

Ivan Sobotka

instituce, obec, adresa
Nakladatelství Argo, Praha, Milíčova 13

Ivan Sobotka

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Ivan Sobotka
informační leták / informace autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Ivan Sobotka