Jedenáctá výstava betlémů

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Městské muzeum a galerie
termín: 2012/12/02 - 2013/01/06

poznámka:
Blíží se čas Vánoc, jejichž atmosféru už po staletí vedle lidových zvyků a koled neodmyslitelně dotvářejí také betlémy. A stalo se už tradicí, že právě betlémům je věnována poslední výstava roku v lomnickém muzeu. Letos tomu tak bude již po jedenácté.

Návštěvníci budou moci zhlédnout přibližně čtyři destíky exponátů různého stáří a provedení. Muzeum se každoročně snaží výstavní kolekci obměňovat a přicházet s něčím novým; letos tak budou středem pozornosti především papírové betlémy ze sbírek železnobrodského sběratele M. Tribučka. Chybět nebudou ani Spolkem českých betlémářů zapůjčené exponáty např. ručně malovaný orlickoústecký betlém Jaroslava Heraina, dále velký deskový kostelní betlém od neznámého autora z Českého ráje, a také kolekce manufakturně vyráběných českých dřevěných betlémů, jako nepř. Valašský betlém“ Karla Langera z roku 1943, „Soustružené jesličky“ od Víta Gruse, které vyrábělo Ústředí lidové a umělecké výroby v Praze od roku 1948. „Stolní betlém“ ze 60. let minulého století ad. Současnou produkci zastupují barevné figurky vyráběné firmou Detoa.

Na letošní výstavě budou po delší době k vidění i betlémy z muzejních fondů, které jsou jinak celoročně ukryty v depozitáři, např. Patočků „Lomnický betlém“ vyrobený v 70. letech z moduritu, polychromovaný „Betlém národů“ řezbáře Františka Mühla ad. Výstavu doplní kolekce novoročních přání, především grafických listů významných českých autorů ze sbírek Petra Kábrta.

Výstava betlémů bude zakončena v sobotu 5. ledna „Tříkrálovým koncertem“, v němž se od 17 hodin představí jičínský soubor „Fidle“. Mgr. Jan Drahoňovský – ředitel muzea

Jedenáctá výstava betlémů

instituce, obec, adresa
Městské muzeum a galerie, Lomnice nad Popelkou (Semily), Husovo náměstí 43/44

Jedenáctá výstava betlémů

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí