Lidové Vánoce v Polabí

typ výstavy: nevýtvarná
místo konání: Polabské národopisné muzeum
termín: 2012/11/25 - 2012/12/30

poznámka:
Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem zve na tradiční vánoční výstavu „LIDOVÉ VÁNOCE V POLABÍ“, která je jako každoročně umístěna do celého areálu skanzenu.

V interiérech všech sedmi chalup jsou scény ze života našich předků, předvádějící starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů. Předvádějí se tu starodávné přástky a dračky s podvečerním besedováním, obchůzky barborek a lucek, mikulášské průvody s nadílkou, předvánoční trhy a příprava na vánoce v lidové kuchyni. Ve Staročeské chalupě je Štědrý den se všemi věštbami a pověrami a v chalupách v dolní části skansenu koledy a koledování. Ve staré škole končí výstava koledou tříkrálovou.

Součástí vánoční výstavy je mnoho starých lidových a kostelních betlémů a také současné betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázky starých i novodobých vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků. Zvláštní část výstavy tvoří velká a soustavně rozšiřovaná kolekce papírových vystřihovacích betlémů a vánočních pohlednic.

Mezi letošní novinky patří velká kolekce z muzejních sbírek „Dětské hračky a knížky pod vánočním stromečkem 1890-1950“ a vystřihovací „Betlém z Přerova nad Labem“ od akad. mal. Jiřího Škopka“, který se stal inspirací pro jeho další podobu z oblékaných figurek v kabinetu u staré školy.

Na všechny adventní soboty a neděle je připraven program s ukázkami starých řemesel a prodejem dárků.

Lidové Vánoce v Polabí

instituce, obec, adresa
Polabské národopisné muzeum, Přerov nad Labem (Nymburk), _