Jiří Doležel: Stopy paměti

typ výstavy: autorská
místo konání: Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Olomouc
termín: 2011/11/10 - 2012/01/15

poznámka:
-
Café Amadeus
Hned dvě ceny získal v prestižní soutěži Czech Press Photo olomoucký fotograf Jiří Doležel za svůj cyklus Stopy paměti. Ten je součástí stejnojmenného projektu, který shromažďuje vzpomínky odpůrců a lidí postižených nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku. Oceňovaný projekt se nyní vydává na cestu po regionálních muzeích a školách. Jeho první zastávkou bude od čtvrtka 10. listopadu kavárna Amadeus Arcidiecézního muzea Olomouc.
Stopy paměti jsou projektem sdružení novinářů a historiků, který shromažďuje vzpomínky posledních žijících pamětníků nejtemnějších let nedávné minulosti. Respondenty projektu jsou pamětníci 2. světové války a perzekucí komunistického režimu v 50. letech, tedy oběti kolektivizace, církevní činitelé, představitelé protikomunistického odboje, oběti provokací StB a členové vykonstruovaných protirežimních skupin. Jejich svědectví jsou zachycena na audiovizuální záznam, který doplňují aktuální fotografické portréty každého pamětníka v jeho domovském prostředí.
Autorem portrétních snímků je Jiří Doležel, který vyprávění pamětníků zvěčňuje společně s Janem Dvořákem z Ústavu pro studium totalitních režimů. Kvalitu a působivost Doleželových fotografií nejlépe dokládají ceny v prestižní soutěži Czech Press Photo. V loňském roce získal soubor hlavní cenu Zlaté oko v kategorii Portrét. Letos byl Doležel ve stejné kategorii oceněn čestným uznáním za fotografii 97-leté olomoucké rodačky Jiřiny Petřkové, jejíž bratr, pravoslavný kněz Vladimír Petřek, ukrýval československé parašutisty, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. „Kněze nacisté odhalili a popravili. Pomstili se však celé rodině. Všichni její členové byli odvlečeni do koncentračních táborů. Nacisté chtěli Petřkovy z pomsty za účast v odboji doslova vyhladit. Jiřina Petřková měla štěstí a přežila Osvětim. Její rodiče a tři sourozenci se však domů už nevrátili,“ přiblížil Doležel jeden z osudů zdokumentovaných díky Stopám paměti.
Projekt do dnešních dnů podle Doležela shromáždil svědectví zhruba devíti desítek pamětníků a stále pokračuje. „Projíždíme Olomoucko, Prostějovsko, někdy za pamětníky vyjíždíme i do Brna nebo Prahy. Do budoucna chystáme internetové stránky a připravujeme i knížku,“ nastínil plány fotograf.
Ze svědectví a fotografií však vznikla také výstava, která by podle Doležela měla putovat po regionálních muzeích nebo středních školách. Premiéru bude mít od 10. listopadu do 15. ledna příštího roku v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea Olomouc. „Výstava představí sérii dvaceti fotografických portrétů vybraných osobností z olomouckého regionu s medailonky a audiozáznamem rozhovorů. U každého panelu přitom bude mp3 přehrávač se sluchátky,“ doplnil Doležel.
Vernisáž výstavy proběhne 10. listopadu v 17 hodin, v předvečer Mezinárodního dne válečných veteránů. Zahájena bude úvodním slovem historika PhDr. Pavla Urbáška a Prof. Jindřicha Štreita. Na vernisáž budou pozváni zástupci Olomouckého kraje a města Olomouce, Konfederace politických vězňů, Českého svazu bojovníků za svobodu, Židovské obce Olomouc a dalších spolupracujících institucí.

Jiří Doležel: Stopy paměti

osoba   narození
Doležel Jiří   1965    

Jiří Doležel: Stopy paměti

osoba   narození
Bieleszová Müllerová Štěpánka   28. 9. 1971    

Jiří Doležel: Stopy paměti

osoba   narození
Štreit Jindřich   5. 9. 1946    
Urbášek Pavel   20. 11. 1959    

Jiří Doležel: Stopy paměti

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012/01/12   Stopy paměti
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2011   Jiří Doležel: Stopy paměti / Političtí vězni