Rudolf Schlattauer: Poezie gobelínu

typ výstavy: autorská
místo konání: Zámek Kinských - Muzeum Valašské Meziříčí
termín: 2011/10/12 - 2012/01/22

poznámka:
Rudolfa Schlattauera (1861-1915) vnímáme především jako osobnost, jež přivedla do našich končin umění tkaní gobelínů a koberců. Gobelínka, kterou Schlattauer založil v roce 1898 Zašové, po deseti letech přesídlila do Valašského Meziříčí a zde funguje už více než 110 let a do jisté míry dokresluje charakter města.

Zatímco o gobelínce a její produkci (nebo aspoň o čápech, kteří na komíně gobelínky hnízdí) víme asi všichni mnohé, o samotném zakladateli gobelínky toho moc známo není. Proto se daly dohromady tři instituce (Muzeum regionu Valašsko, Agentura Via a Moravská gobelínová manufaktura) a za podpory Ministerstva kultury ČR připravily výstavu, která se snaží představit Schlattauerovo dílo v celé jeho šíři. Výstava probíhá v prostorách všech tří zmíněných organizací a některé vystavené exponáty jsou v galerijním prostoru k vidění poprvé.

Muzeum věnovalo Schlattauerovi první dva sály stálé expozice Sklo a gobelíny. Na pozadí dobového interiéru, jehož nábytek pochází z dílen ve Valašském Meziříčí, jsou vystaveny Schlattauerovy gobelíny a paravany z muzejních sbírek. Práce jsou v mnoha případech vystaveny i s původními Schlattauerovými návrhy, které se dochovaly v Zemském archivu v Opavě a jsou doplněny o nové poznatky, které při bádání o Schlattauerově díle vyšly najevo. Návštěvníci mají možnost se přesvědčit, z kolika barevných odstínů může být takový gobelín utkán, anebo nakolik se může textilní dílo proměnit za jedno století.

Podkroví Galerie Sýpka nabídne návštěvníkům celkový pohled na Schlattauerovo dílo – tedy i na malířskou tvorbu či návrhy textilií do interiérů. Vystaven bude i jeden z nejstarších Schlattauerových gobelínů, který byl dosud ukryt v šere depozitářů jako neidentifikovaný kus.

Posledním místem, kde lze oslavit Schlattauerovo výročí, je kavárna, která nese jeho jméno. Najdete ji v areálu Moravské gobelínové manufaktury, a kromě gobelínů svého zakladatele Vám nabídne i občerstvení.

Ke všem třem výstavám byla vydána jednotná vstupenka, brožura s textem Pavly Knápkové a pohlednice s vybranými gobelíny z muzejních a soukromých sbírek.

Rudolf Schlattauer: Poezie gobelínu

instituce, obec, adresa
Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí, p. o., Valašské Meziříčí (Vsetín), Komenského 1
Moravská gobelínová manufaktura, s.r.o., Valašské Meziříčí (Vsetín), Husova 364/4
Muzeum regionu Valašsko, Valašské Meziříčí (Vsetín), _

Rudolf Schlattauer: Poezie gobelínu

osoba   narození
Valoušková Kamila   10. 12. 1976    

Rudolf Schlattauer: Poezie gobelínu

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012/01/12   Poezie gobelínu