Zleva Josef Štogr, Jiří Hůla, Lucie Rohanová. Foto Jakub Štogr

Josef Štogr: Možnosti

typ výstavy: autorská
místo konání: Polička/Shelf (malá galerie autorské knihy v Centru současného umění DOX)
termín: 2014/01/06 - 2014/02/02

poznámka:
--
Autorská kniha, jak jsme se mohli přesvědčit během roku výstav v galerii Polička, může nabývat, srovnatelně s žánry mnohem většími, množství rozmanitých podob – od práce čistě konceptuální přes grafickou v celém širokém smyslu toho slova, po malířskou; od útvarů bez textu, přes apropriaci textu jiných autorů po zpracování textů vlastních… existuje ale vždy několik aspektů jejího vzniku, jež – všechny nebo většinu z nich – tvůrce autorské knihy při tvorbě uplatní: koncipuje ji jako ucelený myšlenkový a vizuální útvar, volí či tvoří slova a obrazy, píše čí sází a tiskne, váže… Tento proces sdílí s tvůrcem v jiné oblasti – v samizdatu, jenž může být nazván autorskou knihou sui generis.
Časopis Možnost vydávaný v poslední dekádě normalizace (1980 – 1989) Josefem Štogrem za podpory a spoluúčasti jeho ženy Jarmily je příkladem tohoto pojetí zvláště názorným. Možnost se zaměřovala na literaturu v nejširším slova smyslu (poezie, eseje, recenze, meditace…), v podobě „textů o“ si všímala i výtvarného umění (v pozoruhodně krátké době po vzniku přinášela např. reflexe práce Christovy, Kaprowovy apod.), vizuální tvorba však do ní vstupovala i přímo.
Byla pro Možnost integrální podobně jako pro život jejích tvůrců. Štogrovi žili v ateliéru Jarmilina otce, malíře Františka Doležala, stále uprostřed obrazů v různých stadiích zrodu, oba se zabývali výtvarnými experimenty. Josef např. linorytem – jako nejdostupnější metodu tisku jej volil pro výrobu plakátů k výstavám, v rámci experimentování z lina dokonce vytvořil písmo, jimž pro samizdatové vydání sázel text Bohuslava Reynka, vlastní metodou na hranici tisku (údery kladivem nebo jen tlakem tvrdého předmětu přes uhlový a cílový papír) z něj vytvářel ilustrace, jež tak byly zvláštně kompatibilní se strojopisným průklepem. V Možnosti se také často uplatňovaly Josefovy fotografiky (co negativ použitý krajíc chleba evokuje měsíční krajinu, zblízka zabíraná struktura skla odhaluje galaxie na lahvi od sodovky) a fotografie (geometrizující pohledy na zdviž domu, v němž žili, spojenou s útěky před StB). Stejně významný byl ale vstup zdánlivě nevýtvarné reality – síťky, jimiž se Josef hájil proti hmyzu, když pracoval v terénu jako čerpač vodních strojů…
Takové vstupy každodenní reality do Možnosti jsou jen nejznatelnějším projevem jejího celkového raison d'être. Možnost tvořily kulturní objevy svého vydavatele zasazené do proudu jeho úvah, básnický i výtvarný komentář byl příležitostí pro experiment, Možnost byla prostorem zkoumání toho, co lze dělat s materiálem světa, byť je člověk nucen po něm běhat téměř „jak mučedník se zeměměřičským křížem v poli“ – promítal se v ní v celé své šíři život lidí nezávisle myslících, uvedených do závislého postavení, nepřestávajících však o nezávislost usilovat.
L. Rohanová

Josef Štogr: Možnosti

Zleva Josef Štogr, Jiří Hůla, Lucie Rohanová. Foto Jakub Štogr
Autorská kniha Josefa Štogra - Bohuslav Reynek. Foto Jakub Štogr.
Polička/Shelf Jaroslav Štogr
 

Josef Štogr: Možnosti

osoba   narození
Štogr Josef   24. 5. 1957    

Josef Štogr: Možnosti

instituce, obec, adresa
Archiv výtvarného umění, z.s., Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), Náměstí Smiřických 49

Josef Štogr: Možnosti

osoba   narození
Rohanová Lucie   28. 1. 1982    

Josef Štogr: Možnosti

osoba   narození
Rohanová Lucie   28. 1. 1982    
Štogr Josef   24. 5. 1957    

Josef Štogr: Možnosti

ročenka
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   Centrum současného umění DOX: Výroční katalog 2014 / Center for Contemporary Art DOX: Annual Report 2014