Ana Mendieta: Traces / Stopy

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Rudolfinum
termín: 2014/10/02 - 2014/01/04

poznámka:
zahájení 1.10.2014 v 10.00
tisková konference 1.10.2014 v 11.00

Ana Mendieta vytvořila během své krátké, ale velmi plodné tvůrčí dráhy jedinečný a invenční vizuální jazyk, působivý a přesvědčivý jak svou intimitou, tak i provokativností.
Mendieta se narodila na Kubě v roce 1948. V roce 1961, poté, co na Kubě došlo k revoluci, ji její rodina poslala do Spojených států. Bolestná skutečnost nuceného vyhnanství a zpřetrhání kulturních vazeb hluboce ovlivnila její život a tvorbu. Hlavním zdrojem síly jejího umění je radikální zdůraznění vlastních kořenů a identity, jež vyjadřuje zcela autonomním způsobem, a sice skrze splynutí lidské bytosti se zemí, přírodou a s materií půdy. Souznění vlastního těla se zemí docílila za použití živelných materiálů, jakými jsou krev, písek, půda, listy, stromy, květiny či peří. Tímto způsobem vytvořila pomíjivé objekty, které nazvala earth-body sculptures (zemní a tělové sochy). Duchovní podstatu vznikajících efemérních objektů pečlivě dokumentovala, a to buď pomocí barevné či černobílé fotografie, nebo pomocí filmu (Super-8 film). Dílo Any Mendiety je v poslední době mnohými odborníky i širokou veřejností postupně objevováno a stále více se tak vyjevuje jeho aktuálnost.
Stephanie Rosenthal je šéfkurátorkou Hayward Gallery v Londýně, pro kterou vytvořila důležité kolektivní výstavy (např. Walking in my Mind, Art of Change: New Directions in China) stejně jako přehlídky tvorby mnoha umělců, od Robina Rhoda přes Pipilotti Rist až po Dayanitu Singh. Kurátorovala rovněž významné výstavy Paula McCarthyho, Allana Kaprowa a Luca Tuymanse. Je členkou několika správních rad různých kulturních institucí a v mezinárodním měřítku publikuje eseje a kritické recenze.
galerierudolfinum.cz

Ana Mendieta: Traces / Stopy

osoba   narození
Mendieta Ana   18. 11. 1948    

Ana Mendieta: Traces / Stopy

instituce, obec, adresa
Galerie Rudolfinum, Praha, Alšovo nábřeží 12
Hayward Gallery, Londýn (London), Southbank Centre, Belvedere Road

Ana Mendieta: Traces / Stopy

osoba   narození
Rosenthal Stephanie   1971    

Ana Mendieta: Traces / Stopy

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   Jedna silueta, mnoha tváří (Ana Mendieta v Rudolfinu)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   Ana Mendieta: Traces / Stopy
informační leták / informace autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   Ana Mendieta: Traces / Stopy
příležitostný tisk
  rok vydání   název (podnázev)
  2017   100. výstava Galerie Rudolfinum