František Skála: Tabulky

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Litera
termín: 2007/03/13 - 2007/04/30

poznámka:
-
Existuje obecná shoda o tom co je krásné ? Do jaké míry je to ovlivněno takovými faktory jako je paměť minulých životů, genetický vklad po předcích, doba a místo na zeměkouli kde se člověk narodil a kde žije, výchova, vědomosti, věk ?
Jsme schopni bezpečně rozeznat krásu vzniklou ve staré Číně, Řecku, Egyptě, ba ještě dále, krásu kterou stvořil prehistorický lovec na stěnách jeskyní. Tento člověk je z dnešního pohledu označován za primitivního. Jak je tedy možné, že my to nedokážeme ? Od které doby začala vznikat krása účelově falešná, označovaná v umění za kýč a kde je její hranice ? Je to oko, mozek nebo srdce, kdo má libé pocity při sledování skladby barevných tónů ? Oko rozezná stovky barevných odstínů. Co je to barva ? Substance odrážející světelné spektrum. Její nejen optická kvalita záleží na materiálu, který toto spektrum rozkládá. Čím vnímáme barvu, když někteří nevidomí jsou schopni barvu rozeznávat ? Pod obchodní značkou jednoho tónu se skrývá škála rozdílných kvalit stejně jako u chutí pod označením houska nebo rajče. Eskymáci mají bohatou barevnou stupnici bílých. Jak to, že řekneme „teď ano, teď ne“ ? Shodnou se na tom dva lidé, kteří spolu žijí nebo i ostatní ? Jak to, že někdy ano a někdy ne ? Jsou lidé, kteří se většinu dne a většinu života dívají v umělém světle na monitor, schopni tyto podstatné rozdíly, které utváří kvalitu života, rozeznat ? Jak to, že někdo ano a někdo ne ?
Proč se nám zdá být krásnější barva, jejíž celkový tón je utvořen z jiných barev, jako látka utkaná z různě barevných nitek ? Stejně tak, jako život člověka prožitý s plným vědomím prožitku nebo den, který se podobá krystalu s množstvím fazet zážitků a pocitů. Jak funguje zákon kontrastů, kdy barva komplementární dá vyniknout té druhé ? Ovlivňují se navzájem barva, tvar a kompozice ? Jak to, že dlouhý pobyt ve tmě nám umožní vidět jako nikdy před tím ? Existuje fyzický hlad po kráse, jehož ukojení přináší slastný pocit naplnění ?
Na všechny tyto otázky existují odpovědi. Kdybychom však ztratili úžas nad těmito rozumem neuchopitelnými věcmi, který provází jakýkoli tvůrčí proces, byli bychom mrtví.
František Skála T A B U L K Y
CO TO JE ?
1) OBRAZY
2) INSTALACE
3) Kulturní bohatství obsažené v barevných odstínech pokladu tabulek vytvořených s velikou péčí k neznámému účelu z ručně vyráběných, těžko identifikovatelných historických plastů.
4) Do poloviny minulého století existoval v Praze archiv, jehož karty s tajnými informacemi o vzniku a chodu světa, podle své povahy po staletí ovlivňovaly barvu nosičů původně neutrálních materiálů, doručených stvořitelem (resp. mimozemšťany). Tento archiv měl sloužit jako centrální dokumentace lidského rodu, avšak v 50. letech byl v průběhu studené války nedopatřením nenávratně skartován církví.
Několik zbylých fragmentů se dostalo do rukou mladičké vědecké pracovnice výzkumného ústavu polymerů, aby se zabývala jejich chemickým složením. Na celou kausu se pod vrstvou politicky důležitějších událostí zapomnělo, avšak mladá chemička objevila neuvěřitelné vlastnosti základního materiálu. Nechala si však své poznatky pro sebe a využila je ve svém soukromém životě.
V té době se zamilovala do staršího skladníka českých loděnic a protože jejich láska z mnoha důvodů nemohla být naplněna, udržovali tajný vztah po dobu 20ti let. Tabulky, které vyráběla složitou technologií za použití zlata (časově náročnou jako tvorba japonských luků nebo kování samurajských mečů) imitovaly vlastnosti původního materiálu. Byly schopny pojmout informaci, která ovlivnila barvu tabulky a pak jí následně vydat zpět. Čtení milostného dopisu však vyžadovalo schopnost jemného vnímání vycvičenou dlouhodobou koncentrací. A právě takovými možnostmi disponoval její milenec, který měl jako skladník dostatek času. Jako maskovací manévr pro všetečné kolegy si jako koníčka nalepoval do tabulek nepochopitelné obrázky, které však pro něho zůstávaly pokračováním dopisů.
V 70. tých letech spolu velice obtížně uprchli z totalitního Československa, ale tragicky zahynuli v letadle, které havarovalo v Equádoru. Toto je fragment jejich korespondence.
literanavratil.cz

František Skála: Tabulky

osoba   narození
Skála František   7. 2. 1956    

František Skála: Tabulky

instituce, obec, adresa
Galerie Litera, Praha, Karlínské náměstí 13

František Skála: Tabulky

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   František Skála: Tabulky