Alžběta Bačíková a Barbora Švehláková: Jednou budem dál

typ výstavy: kolektivní
místo konání: NIKA - malá galerie VŠUP
termín: 2014/06/05 - 2014/06/13

poznámka:
Název projektu Jednou budem dál odkazuje ke stejnojmenné písni z repertoáru kapely Spirituál Kvintet. Text české verze písně vznikl volným překladem černošského spirituálu We Shall Overcome, protestsongu spojovaného především s Afroamerickým hnutím za lidská práva. Píseň doprováze…la zásadní dějinné události minulého století a dá se říct, že dodnes funguje jako jakýsi symbol emancipace a odporu. Její příslib příchodu lepších časů z ní zároveň utváří zrcadlo současné nejistoty: Dá se ještě dnes uvěřit tomu, že jednou budeme dál? A o jakém pokroku by měla být řeč? Jak si dnes budoucnost představit, aniž by nám současná deziluze vytrhla dalekohled z rukou, a jak si do takové představy promítnout svoje dnešní touhy?

Projekt Alžběty Bačíkové (FAVU VUT, ateliér Malba II.) a Barbory Švehlákové (VŠUP, ateliér Intermediální konfrontace) pro galerii Nika záměrně nesměřuje k tvorbě nějakého definitivního artefaktu určeného k prezentaci ve výstavní vitríně. Naopak je rozptýlen do dlouhodobějšího procesu volného vyhledávání informací, jejich záznamu, srovnávání a diskuzí. Diváci mohou v průběhu výstavy v Nice sledovat obměňující se informační panel či navštívit některou z ohlášených performancí. Vernisáží tedy vznik výstavy nekončí, ale naopak začíná. Proklamace o přicházejícím růstu a pokroku můžeme testovat alespoň v perspektivě výstavy. Začneme s prázdnou nástěnkou. Výsledek se odkládá do nejasné budoucnosti.

Výstavu zahájíme akustickou offline youtube party s kytarou (a holkou, co nemá kam jít. Skleniček pár a pár tahů z trávy…).

Alžběta Bačíková a Barbora Švehláková: Jednou budem dál

osoba   narození
Bačíková Alžběta   1988    
Švehláková Barbora   1988