František Hodonský st.: Pastelové meditace

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Orlovna
termín: 2014/06/23 - 2014/07/20

poznámka:
_
František Hodonský (1925 – 1999) se po celý život zabýval krajinou jižní Moravy. Břeclavsko s řekou Dyjí a jejími bujně zarostlými břehy, Lednicko – valtický areál s hladinami rybníků, táhlé kopce s vinicemi mu skýtaly dostatečně širokou námětovou inspiraci. Objevoval a komponoval zcela neznámé motivy a vznikly tak stovky pastelů, ve kterých dosáhl hlubokého spříznění s tamní krajinou.

Dovedl se zaměřit jak na reálný detail, tak, zvláště ve druhé polovině života, abstrahoval krajinu do monochromních celků s podtextem zdůrazněného nebo utlumeného světla. Cyklus „Světelné potoky“ namalované nedlouho před jeho odchodem, jsou toho důkazem. Na základě mnohaletých zkušeností si uvědomoval podstatu krajinných zákonitostí a pocity monumentalizoval do jednoduchých kompozičních rozvrhů.

Vedle malby se zajímal i o litografii, kterou tiskl v Praze v litografické dílně Jana Tůmy. Tady se mu otevřely nové možnosti stylizace grafické zkratky. Vážným inspiračním zdrojem se F.Hodonskému stala i fotografie, na které si uvědomoval celkovou atmosféru a tvarovou strukturu plenéru. Část jeho pracovních fotografií se staly součástí výstavy ve zdejší expozici. Na snímcích je vidět shoda okamžitého optického pohledu s plenérovou „vysezenou“ malbou pastelem. Na sklonku života se staly fotografie užitečnou pomůckou při pastelových meditacích v jeho břeclavském ateliéru.

Tato výstava je vzpomínkou na otce, k jeho letošním nedožitým devadesátým narozeninám.

Prof. František Hodonský ml.
Březen 2014
http://www.galerie-orlovna.cz

František Hodonský st.: Pastelové meditace

osoba   narození
Hodonský František   28. 3. 1925    

František Hodonský st.: Pastelové meditace

instituce, obec, adresa
Galerie Orlovna, Kroměříž (Kroměříž), Na Sladovnách 1492

František Hodonský st.: Pastelové meditace

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   František Hodonský st.: Pastelové meditace
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   František Hodonský st.: Pastelové meditace