Kolektiv Jako doma: Superhrdinky bez domova

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
termín: 2016/06/02 - 2016/08/05

poznámka:
Ženy bez domova jsou neviditelnými superhrdinkami dnešní doby. Často jsou nahlíženy pouze skrze to, co jim chybí – bydlení. Jsou to ale ženy, které mají svůj životní příběh, často až neuvěřitelné zkušenosti, sny, touhy a dovednosti. Samotné žití a přežití bezdomovectví vyžaduje notnou dávku zvláštních schopností.

„V létě 2014 proběhla akce Superhrdinky bez domova, kde ženy bez domova prezentovaly své dovednosti a měly z toho velkou radost. Později při různých workshopech – i ve spolupráci s komiksovou kreslířkou Toy_box – ztvárňovaly a vyjádřily posilující identitu superhrdinky – ženy bez domova. V jejich zvláštních schopnostech se často odrážejí jejich skutečné schopnosti, ale také to, co další ženy jako ony potřebují a čeho si váží – bezpečí, podporu, radu, sílu, radost, kamarádství,“ popisuje Lenka Vrbová, jedna z členek týmu, zrod konceptu Superhrdinky bez domova. „Ženy na ulici jsou většinou na všechno samy. I ten první krok musí udělat samy. Čelí mnoha nástrahám – chlapi, úřady, policajti, běžní lidé třeba v tramvaji,“ vysvětluje Eva, jedna z autorek kreseb, proč jsou podle ní ženy bez domova superhrdinky.

„Tento projekt je pro nás v lecčem přelomový,“ konstatuje Zuzana Štefková, jedna z kurátorek galerie Artwall. „Dává hlas lidem z ulice a opouští tak představu umění jako elitářského jazyka dostupného jen vyvoleným.“

O Jako doma

Obecně prospěšná společnost Jako doma – Homelike si klade za cíl změnu společenského vnímání bezdomovectví, upozorňuje na jeho genderový rozměr a poskytuje podporu ženám bez domova. Ačkoli jsou ženy více než muži ohroženy chudobou a tedy i ztrátou domova, je ženské bezdomovectví prozatím jen málo viditelný a tematizovaný fenomén. Kuchařky bez domova je projekt, v rámci kterého ženy bez domova vaří a prodávají zdravé, finančně dostupné veganské jídlo. Mají tak nejen možnost přivýdělku, ale také hrdě mění obraz bezdomovectví, vytvářejí mezi sebou podpůrné sociální vazby a samy se stávají nositelkami sociální změny.

Jako doma – Homelike, o.p.s.
jakodoma.org
facebook.com/jakodomaos

Kolektiv Jako doma: Superhrdinky bez domova

instituce, obec, adresa
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19

Kolektiv Jako doma: Superhrdinky bez domova

osoba   narození
Kukurová Lenka   8. 9. 1978    
Štefková Zuzana   8. 10. 1977    

Kolektiv Jako doma: Superhrdinky bez domova

mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2016/07   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/07-31/08 2016)