Bedřich Kopecný

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie 1
termín: 2016/07/08 - 2016/07/30

poznámka:
-
Do 30. července lze v Galerii 1 ve Štěpánské 47 navštívit výstavu věnovanou životu a tvorbě čestného občana MČ Praha 1 (in memoriam) a druhé poloviny umělecké dvojice Neprakta Bedřichu Kopecnému. Ten byl autorem námětů téměř deseti tisíc kreslených vtipů publikovaných spolu s Jiřím Winterem, s nímž v roce 1948 pseudonym Neprakta vytvořil. Součástí společné expozice je výstava PhoneArt velkoplošných obrazů Romana Řeháka a Kathy Gajewské.
„Bedřich Kopecný byl novinář, výtvarník, humorista a bohém. Byl to také člověk, který v životě zažil dost bolesti. A byl to Malostraňák tělem i duší,“ popsal starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který výstavu v Galerii 1 osobně podpořil i zahájil.
Pojem Neprakta, který spatřil světlo světa v roce 1948, je do dnešních dnů synonymem kvalitního kresleného humoru a ilustrace. Na počátku ale nebylo úplně zřejmé, kdo se ujme výtvarné tvorby a kdo z dvojice bude vymýšlet náměty, protože – jak dokládá už Kopecného předválečná tvorba – byl i on mimořádně výtvarně nadaný.
Oba přátelé se ale nakonec rozhodli, že Bedřich Kopecný bude vymýšlet náměty a že Jiří Winter bude kreslit. A jejich rozhodnutí bylo šťastné. Vznikla tak plodná dvojice, která spolu vydržela tvořit více než dvacet let. A vydržela by déle, nebýt nemoci a smrti Bedřicha Kopecného, který odešel 1. listopadu 1972 v pouhých 59 letech.
Osudové setkání
Bedřich Kopecný a Jiří Winter se poprvé setkali počátkem války v Kopecného obchodě s orientálními starožitnostmi na Václavském náměstí, kde se scházeli tehdejší bohémové a intelektuálové. „Jsou náhody, které třeba dokážou od základu změnit život, ale pořád to jsou jenom náhody. A pak jsou náhody, které bychom mohli spíše označit za řízení osudu. Setkání Bedřicha Kopecného a o jedenáct let mladšího Jiřího Wintera, pokud k němu tedy před více než sedmdesáti lety došlo náhodou, bylo určitě osudové – pro ně pro oba i pro příznivce jejich humoru,“ okomentoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.
Bedřich Kopecný byl vzdělaný, už od třicátých let publikoval články, sloupky a kresby v Českém slově a jeho obchod spíše než svému účelu sloužil jako společenský salon. Není proto divu, že ve dvojici přátel zpočátku plnil úlohu učitele a zasvěcovatele.
Vedle spolupráce s Jiřím Winterem byl Bedřich Kopecný činný literárně i výtvarně také ve své samostatné tvorbě. A i tuto část jeho tvorby představuje expozice v Galerii 1.
Přátelil se s řadou zajímavých osobností: s Jiřím Trnkou, s cestovatelem A. V. Fričem nebo například se satirickým básníkem Tý Ár Fíldem, jehož vlastní jméno bylo Theodor Adalbert Rosenfeld, které si později přeměnil na Bohdan Vojtěch Šumavanský.
Bedřich Kopecný měl bohužel zdraví poznamenané vážnými úrazy. První utrpěl jako účastník Pražského povstání při likvidaci staré miny, při jejíž explozi přišel mimo jiné o všechny zuby. Počátkem padesátých let byl na základě „všeobecné pracovní povinnosti“ poslán na rok do uranových dolů, kde utrpěl vážné zranění tváře.
V roce 1960 byl spolu s Jiřím Winterem oceněn první cenou ve výtvarné soutěži festivalu humoru a satiry Haškova Lipnice.
Po smrti byl uložen do hrobu na hřbitově při kostele svatého Matěje v Praze 6. V roce 2014 byly jeho ostatky z iniciativy Daniely Pavlatové, vdovy po Jiřím Winterovi, ze zrušeného hrobu vyzvednuty a uloženy k ostatkům jeho přítele a kolegy, a dvojice Neprakta je tak opět spolu. Tentokrát snad už navždy.
Součástí společné expozice v Galerii 1 je výstava PhoneArt velkoplošných obrazů Romana Řeháka a Kathy Gajewské, představující originální art tvorbu a speciální postprodukce včetně limitované edice vytvořené ve spolupráci s předním českým fotografem Jakubem Ludvíkem.
zdroj: galerie1.cz

Bedřich Kopecný

osoba   narození
Kopecný Bedřich   1. 3. 1913    

Bedřich Kopecný

instituce, obec, adresa
Galerie 1, Praha 1, Štěpánská 47

Bedřich Kopecný

mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2016/07   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/07-31/08 2016)