5 nesnadných kusů + Otevřený případ

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie UM
termín: 2016/06/09 - 2016/07/30

poznámka:
Výstava “5 nesnadných kusů + Otevřený případ” vychází z představy o bytí ‘za scénou, v zákulisí'. Nezabývá se pouze vystavováním děl, ale také zviditelněním pracovních postupů. Proto výstava nebude slavnostně otevřena jednou vernisáží, ale 5 děl, která budou vystavena (od Adama Chodzka, Stephana Dillemutha, Constantinose Hadzinikolaou, Anji Kirschner a kolektivu Nova Melancholia s Dorou Economou), bude postupně skládáno a rozkládáno. Pozice děl budou po celou dobu trvání výstavy měněny tak, aby každé mohlo být viděno v určitém pořadí, ve změně konfigurace s ostatními. V různých časových intervalech budou divadelní zkoušky, malé symposium, performance a projekce měnit charakter prostoru směrem k zákulisí, jevišti, hledišti a vyšetřovací místnosti, aniž by se význam prostoru usadil zcela v jedné či druhé kategorii. Po dobu trvání výstavy bude jedna část prostoru použita pro otevřené vyšetřování, výzkum věnovaný práci a vlivu významné české scenáristky, kostýmní výtvarnice, dramaturgyně, režisérky a umělkyně Ester Krumbachové (1923-1996). Tato kontinuální rešerše, realizovaná společně se studenty, pozvanými hosty a zainteresovanou veřejností, bude ve výstavě různě zjevná a intenzivní a bude ovlivňovat vše přítomné v prostoru ve společné touze spatřit jinou osobu skrze vlastní práci. Odhalí také "horor", který může provázet podmínky jejího vznikání.

„5 nesnadných kusů + otevřený případ“ navazuje na nedávný výzkum žánru hororu jedné z vystavujících a zároveň kurátorky Anji Kirschner. Horor sleduje jako způsob, jak vnímat současnou zkušenost v jejích rozkladných, dysfunkčních, traumatických a přechodných aspektech. Opírá se o oživený zájem o žánr hororu a jeho kulturní výraz v současné teorii a filozofii, stejně jako o současné příklady umění a starší práce (zejména v oblasti filmu), jež vznikly v časově a geograficky rozptýlených obdobích nestability.

„Vyšla jsem z některých tendencí ve filmovém hororu v Evropě v době studené války, infitáhu v Egyptě a metapolitefsi v Řecku a zaměřila se na režiséry, kteří odmítli naturalisticky reprezentovat prožívanou zkušenost nebo ji sublimovat a uchylovat se k ‘iracionálnímu'. Spíše se soustředili na ‘iracionální' jako prostředek k externalizaci a de-subjektivaci toho, co pronásledovalo protagonisty, proto, aby překonali omezené možnosti racionální působnosti.“ říká ke svému výzkumu i výstavě Anja Kirschner.

V projektu “5 nesnadných kusů + Otevřený případ” se nesnaží zahrnout vystavené práce do kategorie ‘hororu', ale odhaluje skrytou politickou a erotickou tíseň a humor Sachtourisovy poezie (v performanci “Ektoplasms” kolektivu Nova Melancholia), experimentálních filmů Aspy Stasinopoulou (v “Aspa” a “Lost Spring” od Constantinose Hadzinikolaou), Pasoliniho posledního filmu (v “Reunion; Salò” od Adama Chodzka) a nezapomenutelného příspěvku Ester Krumbachové české kinematografii (zejména v politicky neklidné době konce 60. a počátku 70. let).

zdroj: https://www.umprum.cz/web/cs/galerie-um/5-nesnadnych-kusu-otevreny-pripad-3482

5 nesnadných kusů + Otevřený případ

osoba   narození
Dillemuth Stephan   1954    
Economou Dora        
Hadzinikolaou Constantinos        
Chodzko Adam   1965    
Kirschner Anja   1977    

5 nesnadných kusů + Otevřený případ

osoba   narození
Blochová Zuzana   25. 9. 1979    
Jeřábková Edith   23. 10. 1970    
Kirschner Anja   1977    

5 nesnadných kusů + Otevřený případ

skupina, *vznikla, poznámka
Nova Melancholia, *2007

5 nesnadných kusů + Otevřený případ

mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2016/05   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/05-30/06 2016)
  2016/07   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/07-31/08 2016)