Crashtest 6: Toužíš po mně

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Topičův salon (2007-)
termín: 2016/06/10 - 2016/07/01

poznámka:
V červnu se v Topičově salonu uskuteční již šestý ročník projektu CRASHTEST. Jde o jakousi zátěžovou zkoušku, v níž se studenti kurátoři prvně potkávají se studenty umělci při tvorbě společné výstavy. Garantem projektu je Milan Pech, vedoucí výběrového kurátorského semináře CRASHTEST na Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě univerzity Karlovy v Praze.

CRASHTEST 6: Toužíš po mně bude mít odlišný charakter, než měly jeho předchozí ročníky. Místo expozice tradičních výtvarných artefaktů se bude jednat o dvoudenní festival performancí, z nichž se některé odehrají v prostorech Topičova salonu a jiné v pražských ulicích. Následně bude zúčastněnými umělci zpracována dokumentace jednotlivých akcí a spolu s rezidui proběhlých performancí vystavena v galerii.

Zaštiťujícím tématem celého projektu je lakonické konstatování „TOUŽÍŠ PO MNĚ“. Všichni po něčem toužíme. Touha je obecnou lidskou zkušeností. Různorodé touhy dennodenně formují naše životy. Co vlastně jsou a odkud pramení? Některé touhy jsou základními fyziologickými potřebami, jiné plynou z našich potřeb psycho-sociálních. Často chceme to, co nemáme, toužíme po něčem, co nám v životě schází. Chceme někam patřit, projevit svůj názor, seberealizovat se. Některé své touhy potlačujeme ze strachu, jak zareaguje naše okolí, když je otevřeně projevíme. Jiné nás podněcují k velkým činům a důležitým rozhodnutím, dávají nám sílu překonat nesnáze a obstát. Naše touhy mají také mimořádný destruktivní potenciál, když přerostou v neovladatelnou vášeň. Všechny touhy, které pociťujeme, nemusí být naše. Někdy jsou jen produktem manipulace systematicky organizované masmédii, sociálními sítěmi nebo reklamami. Zvolené téma chápeme jako otevřený systém přístupný všem potenciálním možnostem.

Účast na projektu přislíbil Ateliér Performance fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Ateliér Tělového designu a Ateliér Performance fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Ateliér Intermédií fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě, Akademie výtvarných umění v Praze a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze.

Na projektu pracují studenti KTF UK v Praze: Markéta Hornerová, Kristýna Kramlová, Magdalena Nerudová, Dita Schulmeisterová, Lenka Škvorová, Michal Turbák

Festival – performance a happeningy : 10. 6. – 11. 6. 2016
Výstava artefaktů a dokumentace festivalu v Topičově salonu: 17. 6. – 1. 7. 2016
Vernisáž výstavy: 16. 6. 18:00

Crashtest 6: Toužíš po mně

osoba   narození
Čížek Uxová Nikol   6. 10. 1990    
Froncová Tereza   1990    
Kleinerová Zuzana   4. 6. 1991    
Kolářová Vendula        
Kosinová Markéta        
Krausová Zuzana        
Martínek Filip        
Pecenová Elena   1994    
Polatová Tereza        
Richterová Nela   20. 10. 1989    
Svobodová Sandra   5. 9. 1991    
Urválek Petr   22. 2. 1976    
Venturová Adéla        
Vinklárková Tereza   23. 3. 1996    

Crashtest 6: Toužíš po mně

instituce, obec, adresa
Společnost Topičova salonu, Praha, Národní 9

Crashtest 6: Toužíš po mně

osoba   narození
Hornerová Markéta        
Kramlová Kristýna        
Nerudová Magdalena        
Schulmeisterová Dita        
Škvorová Lenka   1980    
Turbák Michal        

Crashtest 6: Toužíš po mně

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Crashtest 6: Toužíš po mně
kniha
  rok vydání   název (podnázev)
  2017   Topičův salon 2007-2017
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   Crashtest 6 / Performance
mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2016/05   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/05-30/06 2016)